Az euróövezet gazdasága 2013 első negyedévében - a második becslés  alapján - 0,2 százalékkal, míg az EU 27 GDP-je 0,1 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez viszonyítva. A tavalyi negyedik negyedéves adat 0,6 illetve 0,5 százalékos zsugorodást jelzett.

Az éves alapon számított adatok alapján az eurózóna gazdasága 1,1, míg az EU egészének GDP-je 0,7 százalékkal esett a 2013 első negyedévében, az előző negyedéves év/év alapon számított 1 illetve 0,7 százalékos zsugorodás után.

Az eurózónára vonatokozóan a negyedéves alapon számított adat a várakozásoknak megfelelő volt, míg az éves alapon számított kissé rosszabb lett a piaci várakozásoknál

Azon tagállamok között, amelyekben már ezek az adatok rendelkezésre állnak, a 2013-as első negyedévben - negyedév/negyedév alapon - a legnagyobb növekedést Litvániában (1,3 százalék), Lettországban (1,2 százalék), valamint Magyarországon és Romániában (0,7 százalék) mérte az Eurostat, míg a legnagyobb esést Cipruson (-1,3 százalék), Cseh Köztársaság (-1,1 százalék) és Észtországban (-1 százalék). Az éves alapon számított magyarországi adat 0,3 százalékos zsugorodást mutat az Eurostat szerint.

Az Eurostat közlése szerint Írországban, Görögországban, Luxemburgban és Máltán még nem állnak rendelkezésre az első negyedéves GDP adatok.

Még mindig zsugorodást jelez az eurózónás BMI

Emelkedett az euróövezeti összetett és a szolgáltatási beszerzésimenedzser-index (BMI) májusban - közölte szerdán a londoni Markit gazdasági kutatóintézet. Májusban 47,7 pontra nőtt az euróövezeti összetett BMI az áprilisi 46,9 pontról. A májusi előzetes adat szintén 47,7 pont volt. A szolgáltatási beszerzésimenedzser-index 47,2 pontra emelkedett májusban az előző havi 47 pontról. A BMI értéke 50 pont alatt a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. A májusi adatok alapján lassult ugyan az euróövezeti feldolgozóipar és szolgáltatóipar teljesítménycsökkenésének üteme, az a tény viszont, hogy az összetett érték már közel másfél éve az 50 pontos határ alatt van, a recesszió elhúzódását jelzi.