Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel elismeréssel méltatta a francia államfő reformtervét az Európai Unió működésének átalakítására, valamint az Európai Bizottság elnökének hasonló célzatú újító javaslatait. Álláspontjával azonban a kancellár szembe került a koalíciós tárgyaláson résztvevő liberálisokkal, akik inkább korlátozni szeretnék az unió befolyását Berlin politikájára - írta a portál.

A valutaegységbe tömörült országok fizetőeszköze, az euró árfolyama az amerikai dollárhoz viszonyítva már a német választás kimenetelének közzététele után jelentősen meggyengült. Noha időközben némileg erősödött az euró, pénzügyi körök szerint a közös valuta árfolyamának alakulására komoly befolyást gyakorol a koalíciós tárgyalások menete Berlinben.

A német bankok örömmel fogadnák, ha a kereszténypártokból, a zöld-, valamint a szabaddemokrata párt együtt lépne kormányra, mert egyiknek programjában sem szerepelt a pénzügyek szigorítása, és az ezen a téren várható liberalizálás előnyösen érintené a bankok működését.

A német gazdasági élet egyik pillérének tekintett autóipar abban reménykedik, hogy a koalíciós szerződésben a Zöldpárt eltekint eddigi követelésétől, amely a dízel- vagy benzinmeghajtású gépkocsik forgalmazásának legkésőbb 2030-ban történő betiltására irányul. A Commerzbank vezető közgazdásza feltételezi olyan kompromisszum létrejöttét, amelyben a kereszténypártok és liberálisok késznek mutatkoznak az elektromos autók nagyvonalú állami támogatására.

A zöldekkel való megállapodást szolgálhatná a környezetvédők részéről már jó ideje szorgalmazott szénerőművek leállításának felgyorsítása is, amit a kancellár a közelmúltban még egyáltalán nem tekintett sürgető problémának. Az Uniper Energiakonszern igazgatója, Klaus Schäfer ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy már kizárólag egy új szénerőmű üzembe helyezését tervezik, és ezt követően a régi típusú áramtermelő erőműveket amúgyis fokozatosan leállítják.

A Jamaica-koalícióban résztvevő valamennyi párt választási programjában szinte egybehangzóan szerepel az emberekre nehezedő adóterhek csökkentése, és ez az egyébként is felfelé ívelő vásárlási kedv további buzdítását eredményezné.