Lengyelországban 2016-tól vezették be a család 500 plusz programot, amelynek keretében minden olyan család, ahol egy gyermeknél több van, havi 500 zlotyt (37 ezer forint) kap minden gyermek után kezdve a másodikkal A lengyel statisztikai hivatal (GUS) legújabb felméréséből az derül ki, hogy a családok nem a tervezett célra költik a pluszpénzt - írja a gazeta.pl.

A GUS kiemelt figyelemmel vizsgálta a háztartási kiadásokat a 2016 áprilisában elindított 500 plusz program miatt, és azt találta, hogy a családok társadalmi-gazdasági helyzete egyértelműen javult. Az egy főre eső átlagos havi jövedelem 2016-ban 1475 zloty (108 ezer forint) volt, ami hétszázalékos reálemelkedés 2015-höz képest.

Ez az eredmény azért nem meglepetés, mert a büdzsé több mint 17 milliárdot tömött a zsebekbe - ennyibe került az év végéig az 500 plusz - és javult a munkaerő-piaci helyet is.

Azok a családok, amelyek részesültek az 500 plusz juttatásaiból, fejenként havonta átlag 880 zlotyt költöttek el tavaly. Ennek több mint 25 százaléka élelmiszerre és alkoholmentes italokra ment el. A programban nem részesülő családoknál ez az arány 23,6 százalék. A programban részt vevő családok sokat költöttek lakásuk rezsijére, közlekedésre, szórakozásra, egészségükre és a ruházatra is.

Különös azonban, hogy a gyermekek oktatására olyan keveset adtak ki, mint amibe egy gyurma vagy egy füzet kerül. Korrepetálásra például nem jutott. Ugyanakkor a megkérdezettek többsége biztosította a kérdezőbiztost,, hogy a gyermekei nevelésére költötte a legtöbbet.