Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a tagállamoknak ki kell használniuk a gazdasági fellendülés által felkínált lehetőséget gazdaságuk alapjainak megerősítésére azáltal, hogy megvalósítják az európai szinten meghatározott legfontosabb gazdasági és társadalmi terveket.

Az Európai Bizottság jelentésében arra szólította fel a tagállamokat, hogy ösztönözzék a beruházásokat, hajtsanak végre strukturális reformokat és államháztartásukat megerősítve folytassanak felelős költségvetési politikát.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, az euróért és a szociális párbeszédért felelős biztosa a jelentés ismertetésekor elmondta, azokat a bizottság által ajánlott reformokat kell előnyben részesíteni, amelyek képesek előmozdítani az inkluzív - a gazdasági, szociális és területi kohéziót előmozdító, magas foglalkoztatási arányt lehetővé tevő - növekedést, és a termelékenység fellendítését. A strukturális reformok, a beruházások és a felelősségteljes költségvetési politikák szüntelen szem előtt tartása egyaránt nélkülözhetetlen az uniós gazdaságélénkülés megerősítéséhez és fenntartásához - mondta.

Az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásában, amelyben a következő 12-18 hónapra vonatkozóan nyújt gazdaságpolitikai iránymutatást az egyes tagállamoknak, azt közölte, hogy a teljes euróövezeti GDP-arányos hiány a 2010-es évben mért 6,1 százalékos csúcshoz képest idén várhatóan 1,4 százalékra csökken. (Támogatót kapott Orbán Brüsszellel szemben.)

Tavaly mind az EU, mind az euróövezet növekedési rátája csaknem 2 százalékot ért el, az államháztartások helyzete javulóban van, a foglalkoztatás pedig majdnem 233 milliós rekordot ért el. A munkanélküliség a 2009 óta tapasztalt legalacsonyabb szintre süllyedt, a beruházások pedig egyes tagállamokban meghaladják a válság előtti szintet.

A kedvező tendenciák megerősítése és az egyes országokon, illetve az unión belüli felzárkóztatás előmozdítása érdekében szilárdabb és fenntarthatóbb növekedést kell elérni, többek között a versenyképesség és az innováció fokozása révén - közölte a bizottság.

Az uniós bizottság által korábban javasolt reformok túlnyomó többsége tekintetében előrelépés figyelhető meg, bár a végrehajtás üteme és mélysége tagállamonként eltérő, amely egyebek mellett a reformok összetettségétől és nagyságrendjétől is függ.

A bizottság szerint az országspecifikus ajánlások tavalyi csomagjának elfogadása óta a tagállamok a reformok megvalósítását illetően a költségvetési politika és költségvetési irányítás, valamint az aktív munkaerőpiaci intézkedések terén érték el a legjelentősebb haladást. Emellett az adópolitika (a munka adóterhének csökkentése), a munkaerőpiaci és szociálpolitika (a társadalmi befogadás és a gyermekgondozás területén), továbbá a pénzügyi szolgáltatások esetében is történtek előremutató intézkedések.

A jelentés megjegyezte, hogy az előrelépés a szolgáltatási ágazati verseny és az üzleti környezet tekintetében volt a legcsekélyebb. Az EU-s és euróövezeti országokban végzett tanulmányok alapján az állapítható meg, hogy a tagállamok folytatták ugyan a reformok végrehajtását, ugyanakkor a 2016-ban közzétett ajánlásokban azonosított szakpolitikai területek legtöbbje esetében a haladás mértéke csekély és mérsékelt értékeket mutat.