Szerbiában 1800 textilüzemben és cipőgyárban százezer munkás havi 27 ezer dinárért (72 ezer forint) dolgozik - adta hírül a Magyar Szó a Rosa Luxemburg Alapítvány közleményét. Sajtóértekezletén Bojana Tamindzija kutatásvezető leszögezte: Szerbiának ma már nincs is textilipara, mint egykor Jugoszláviának, ahol 250 ezer ember dolgozott a szektorban, nyersanyagot is előállítottak, valamint késztermékeket szállítottak külföldre.

Ma az országban a textil- és lábbeliipar a kiegészítő munkálatokra épül, a nyersanyag 90 százalékát külföldről hozzák be, a termelés pedig a megrendelésektől függ.

A szerbiai kormány a munkanélküliséget külföldi beruházók gyárainak megnyitásával igyekszik megoldani. Egy-egy munkahely után akár 10 ezer eurót is fizet, a helyi önkormányzatok pedig ingyen telket és különféle kedvezményeket biztosítanak.

Ezekben a gyárakban az alacsony béren túl a munkásjogokat sem tisztelik - emelte ki Tamindzija. Kollégája, Stefan Aleksic hozzátette: a szerbiai munkások a vállalatvezetők nyomására készek lemondani a betegszabadságról, a nyaralási pótlékról és a túlórák díjazásáról.

A túlélés érdekében a vranjei és környékbeli textilmunkások és cipőgyári dolgozók hétvégén Koszovóba járnak át olcsó áruért. A legtöbb helyen nem engedélyezik, hogy a dolgozók szakszervezetet alapítsanak. Az igazgatóság csak saját érdekvédelmi szervezeteket hoz létre, amit teljes ellenőrzése alatt tart.

A fotó forrása: Shutterstock.