A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban közölte: a negatív kilátás fenntartásának elsődleges tényezője az, hogy a cég véleménye szerint az olasz gazdaság középtávon is csak "vérszegény" növekedési ütemre lesz képes, és növekszik annak a kockázata, hogy a jelenlegi recesszió áthúzódik az idei év első fele utáni időszakra is.

A Moody's szakelemzői közölték azt is, hogy a ház az általa eddig jósolt 1,0 százalék helyett most már 1,8 százalékos visszaesést vár az olasz gazdaságban az idei év egészében, és 2014-ben is mindössze 0,2 százalékos GDP-növekedéssel számol.

Az olasz gazdaság várható teljesítményével kapcsolatban a többi nagy hitelminősítő is igen borúlátó.

A Standard & Poor's minap Londonban ismertetett új alapeseti előrejelzése szerint az idén a legnagyobb eurógazdaságok közül csak Németországban várható növekedés; a cég 0,8 százalékos reálnövekedést vár 2013-ra a német gazdaságban. A prognózis szerint ugyanakkor a francia gazdaság 0,2 százalékkal, az olasz 1,4 százalékkal, a spanyol 1,5 százalékkal visszaesik az idén.

A Standard & Poor's azonban kidolgozott egy igen negatív alternatív forgatókönyvet is a vártnál esetleg hosszabb ideig elhúzódó recesszióra. Ennek megvalósulása esetén a ház számítási modellje alapján a német GDP-érték az idén nem 0,8 százalékkal emelkedne, hanem ugyanennyivel esne, a francia gazdaság teljesítménye 1,3 százalékkal, az olaszé 2,4 százalékkal, Spanyolországé 2,2 százalékkal zuhanna.

Az euróövezetre ebben az esetben még két évi recesszió várna: a Standard & Poor's e negatív forgatókönyve szerint a valutauniós GDP-érték az idén 1,6 százalékkal, 2014-ben 0,3 százalékkal csökkenne.

A Fitch Ratings - amely a múlt hónapban megvonta Olaszországtól az elsőrendű "A" kategóriás államadós-besorolást - ennek indoklásában kiemelte, hogy a makroadatok tanúsága szerint az olasz gazdaság recessziója egyike a legmélyebbeknek Európában. A hitelminősítő közölte, hogy az idei év egészében az olasz hazai össztermék 1,3 százalékos visszaesését várja a tavalyi 2,4 százalékos GDP-mínusz után.

A Moody's az olasz államadós-osztályzat negatív kilátásának fenntartásához fűzött péntek éjjeli elemzésében magasnak nevezte azt a kockázatot, hogy a jelenlegi olasz belpolitikai patthelyzet, a jövőbeni gazdaságpolitikai irány ebből eredő bizonytalansága, valamint a többi perifériális eurógazdaságból eredő járványveszély következtében Olaszország mint szuverén adós elveszíti a befektetők bizalmát, és ennek folyományaként a hozzáférést is az adósságpiacokhoz.

A Moody's szerint az egyértelmű eredmény nélküli választásokból eredő "politikai bénultság" és a reformelkötelezettséggel kapcsolatban emiatt kialakult bizonytalanság növeli annak a valószínűségét is, hogy a befektetők végül fenntarthatatlannak minősítik Olaszország adósságterhét, és ez a hozamok emelkedését eredményezi. E forgatókönyv megvalósulása esetén az olasz kormány valószínűleg külső támogatást kérne az európai stabilitási mechanizmustól (ESM), vagy akár az eurójegybanktól (EKB). Ez az opció ugyanakkor éppen a belpolitikai patthelyzet miatt lenne meglehetősen bonyolult, mivel bármiféle külső segítséghez óhatatlanul a további reformok melletti hiteles kormányzati elkötelezettségre lenne szükség - áll a Moody's elemzésében.