Díjazta a viszonylag kedvező első negyedéves magyar GDP-adatot a Moody's Analytics, a Moody's Corp. elemző vállalkozása - derül ki a cég friss előrejelzéséből. A cseh és a lengyel gazdaság a vártnál rosszabbul teljesített, míg a magyar váratlanul kiszédelgett a recesszióból - állapította meg Tomas Holinka, a cég közgazdásza. A kelet-közép-európai országok költségvetései javuló pályára kerültek, ám a gyengén csordogáló befektetések és a gazdaságok halvány versenyképessége sötét árnyékot vet a hosszabb távú növekedési kilátásokra.

Az enyhe fiskális költekezés és a további monetáris enyhítés segíteni fogja a gazdasági kilábalást 2013 második felében - állítja a Moody's Analytics. Az utóbbiak közé sorolják a szervezet szakértői a Magyar Nemzeti Bank tíz kamatcsökkentését is, amellyel 4,5 százalékra vitték le a hitelköltségeket, valamint a kis- és középvállalatok forrásellátásának javítását, illetve a kkv-k devizahitel-állományának visszaszorítását szolgáló jegybanki hitelprogramot. A cseh központi bank tartotta rekordalacsony szinten álló alapkamatát, miután a pénzromlás üteme nem éri el inflációs célját. Lengyelországban tegnap faragtak le 25 bázispontot az alapkamatból, amely így 2,75 százalékra mérséklődött. Ez szintén példátlanul alacsony. A gazdaság gyakorlatilag stagnál, ami visszafogja az inflációt.

A Moody's Analytics szerint a cseh GDP 0,6 százalékkal zsugorodhat idén szemben a 0,1 százalékos lemorzsolódást előre jelző korábbi prognózissal. Lengyelországban mindössze 1,4 százalékos gazdasági növekedést várnak a hitelminősítő elemzői, akik korábban 1,6 százalékos pluszt jósoltak. Magyarország azonban két szempontból is kivételnek bizonyult: egyrészt javult a prognózis, másrészt sokkal kevésbé rossz a növekedési adat mint a korábbi. A Moody's elemzői immáron csupán 0,3 százalékos zsugorodást várnak 2013-ban, míg korábban 1,8 százalékos GDP-csökkentést jósoltak.