Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és az általa kiépített "párhuzamos államot" teszi felelőssé az incidensért, Gülen ugyanakkor elítélte a történteket és tagadja, hogy bármi köze lett volna az eseményekhez. A katonák közül 8651-en tartoztak Gülen terrorszervezetéhez - hangoztatta a hadsereg közleménye, amely "egyenruhába bújt terroristáknak" nevezte a puccsistákat.

A nyilvánosságra hozott adatok alapján a puccskísérletben 35 katonai repülőgépet, 37 helikoptert, 74 harckocsit, 246 páncélozott harcjárművet, három hadihajót vetettek be, és 3992 tűzfegyvert használtak.

A török kormány július 15. után nagyszabású tisztogatásba fogott egyebek között a katonaság, az igazságszolgáltatás, az oktatás, az egészségügy, valamint a sajtó területén. Az Anadolu hírügynökség kedd esti összesítése szerint az országban eddig összesen 9056 embert helyeztek előzetes letartóztatásba. Köztük van a haderő 143 tábornoka és tengernagya, 3168 tiszt és altiszt, 1181 közlegény, valamint 736 kadét. Recep Tayyip Erdogan államfő kedden elrendelte, hogy az elnöki palota előterét ért katonai támadás tanulsága alapján külön légvédelmi rendszert alakítsanak ki az épületegyüttes számára.

A támaszpontok, továbbá a laktanyák bejáratait az önkormányzatok július 15-e óta kamionokkal és munkagépekkel barikádozzák el. Mehmet Tezkan, a Milliyet című török napilap publicistája kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy már több mint egy hét eltelt és az előállításoknak köszönhetően egyre kisebb az esélye egy esetleges újabb próbálkozásnak, de a látvány azokban a katonákban is a bűnösség érzését keltheti, akik nem vettek részt az incidensben.

A puccskísérletben török források szerint 246-an vesztették életüket, köztük 179 civil, 62 rendőr és 5 katona.

Csütörtökön összeül a Legfelsőbb Katonai Tanács (YAS) az ankarai Cankaya-kúriában, amely 2014 augusztusa óta a miniszterelnöki hivatal székhelye.