Rövid távon nem kedvez a svájci gazdaságnak - főleg az exportorientált ágazatoknak - a frank árfolyamának az emelkedése - hosszabb távon azonban a folyamatos felértékelődésnek nemzetgazdasági előnyei is lehetnek azáltal, hogy termelékenységük fokozására kényszeríti a feldolgozóipari vállalatokat.

Daniel Küng egy interjúban elmondta: ámulatba ejtő, hogy versenyképességük megőrzése érdekében mi mindenre voltak képesek a svájci vállalatok az utóbbi időkben. Óriási eredményeket értek már el a frank erősödésének a kivédésében, és még korántsem merítették ki a lehetőségeiket.

Jelentősen szűkül a profit

Az alkalmazkodási kényszernek vannak azonban kockázatai. Számos cég igyekszik ugyanis nyereségessége rovására megőrizni piaci részesedését. A Switzerland Global Enterprise felmérésében az exportorientált kis- és középvállalatok háromnegyede számolt be nyereségessége csökkenéséről, kétharmaduk pedig egyenesen nagymértékű visszaesésről. A nyereségesség csökkenése azonban a beruházások és az innováció finanszírozásához, a termelőeszközök modernizálásához szükséges források elapadásához vezet.

Daniel Küng meglátása szerint a svájci vállalatok növekvő számban törekszenek nemzetközi szerepvállalásuk fokozására, és a Switzerland Global Enterprise sem tud jobb tanácsot adni az exportorientált cégeknek annál, mint hogy diverzifikálják felvevőpiacaikat, és ne csak egyoldalúan Európára koncentráljanak.

A külkereskedelem-fejlesztéssel foglalkozó svájci intézet a legjobb piaci lehetőségeket azokban a régiókban látja, ahol a legnagyobb ütemben bővül a középosztály, azaz Ázsiában és Latin-Amerikában, valamint az Öböl menti államokban.