Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matteo Renzi közeli munkatársai a La Repubblicának elmondták, hogy a balközép irányultságú kormányfő a referendum bukása utáni visszavágóra készül és azonnali, már január-februárra kitűzendő (előre hozott) parlamenti választásokat szorgalmaz. Renzi elképzelése szerint addig akár miniszterelnök is maradhatna. Arra hivatkozik, hogy a vasárnapi népszavazáson az urnákhoz járulók negyven százaléka, több mint 13 millió ember mellette szavazott, és ez elegendő kiinduló erő lehet az újabb miniszterelnöki megbízatás elnyeréséhez.

Ha az ellenzéki pártok előre hozott választásokat szorgalmaznak, a kormányt vezető Demokrata Pártnak (PD) ugyanezt kell tennie, különben kisebbségben marad. "Nem hagyom a választások fegyverét Beppe Grillo kezében" - a La Repubblica szerint Matteo Renzi ezt hangsúlyozta az ellenzéki 5 Csillag mozgalom vezetőjére utalva Sergio Mattarella államfőnek hétfőn, amikor kétszer is egyeztettek egymással.

Az újság úgy tudja, Mattarella nem vette jó néven, hogy Matteo Renzi már a népszavazás éjszakáján bejelentette lemondási szándékát anélkül, hogy bárki megvonta volna tőle a bizalmat. Az államfő arra kérte Matteo Renzit, hogy a jövő évi költségvetési törvény parlamenti elfogadásáig maradjon a helyén, és utána nyújtsa be hivatalosan a lemondását. A miniszterelnök tehát befagyasztotta távozását. 2012-ben már történt hasonló. Akkor Mario Monti miniszterelnöktől december 8-án vonta meg a bizalmat a törvényhozás, de ő csak december 21-én mondott le hivatalosan, akkor is a költségvetés elfogadása után.

A költségvetési szavazás ütemezéséről a frakciók kedden döntenek. Az olasz elnök abban bízik, hogy a költségvetési csomag elfogadása stabilitást teremt, és a referendum keltette belpolitikai indulatok némileg lecsillapodnak.

Heves vita várható viszont a PD szerdára kitűzött elnökségi ülésén. A kormánypárt nem támogatja az előre hozott választásokat, Matteo Renzi azonban csak akkor marad a pártelnöki székben, ha a PD támogatja politikáját. A párt Renzi-ellenes baloldali szárnya kongresszust sürget Matteo Renzi leváltására, de "Renzi nélkül a PD szétrobban" - vélte a La Repubblica.

Feszültség uralja az ellenzéki jobbközép táborát is. Matteo Salvini, az Északi Liga vezére úgy nyilatkozott, kész a választásokra rögtön a karácsonyi ünnepek után. A Hajrá Olaszországot (FI) vezető Silvio Berlusconi szerint nem kell sietni, hagyni kell, hogy a jelenlegi válság tovább gyengítse Matteo Renzit és a PD-t.

A Corriere della Serának nyilatkozó Angelino Alfano belügyminiszter februári választásokról beszélt. A Corriere úgy tudja, hogy Sergio Mattarella azt akarta, hogy Matteo Renzi a parlamenti ciklus végéig, vagyis 2018-ig maradjon. A negyven éves Matteo Renzinek azonban esze ágában nincsen hagyni magát sarokba szorítani, éppen a kudarcot vallott népszavazást meglovagolva kész újraindulni, amelyen kétmillióval több voksot szerzett mint a 2014-es Európai Parlamenti (EP-) választásokon, amelyeket több mint negyven százalékkal megnyert.

A Corriere felmérése szerint a Matteo Renzit bukását kiváltó referendumon az Északi Liga és a Öt Csillag Mozgalom (M5S) szavazói vettek részt tömegesen. Az olasz sajtó megjegyzi, hogy a római parlament tagjai szolgálati idejük alapján jövő szeptembertől lesznek jogosultak az életjáradékra, anyagi érdekük így az ellen szól, hogy támogassák az előre hozott választásokat.