Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Litvániáról júniusban mind az Európai Bizottság, mind az Európai Központi Bank (EKB) kimondta, hogy teljesíti a közös európai valuta bevezetéséhez szükséges feltételeket, ezzel az értékeléssel pedig az uniós pénzügyminiszterek is egyetértettek, s egyúttal informálisan a tanács már akkor rá is bólintott arra, hogy Vilnius a jövő év első napján az euróval váltsa fel a litast. A hivatalos döntéshez ugyanakkor az állam- illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács, valamint az Európai Parlament támogatására is szükség volt. Mindkét testület a múlt héten szavazott bizalmat a litván eurónak.

A miniszterek tanácsa egyúttal a hivatalos átváltási árfolyamot is rögzítette; 3,45280 litas ér egy eurót, ami pontosan a jelenleg rögzített árfolyamnak felel meg az 2. Európai Árfolyam-stabilitási Mechanizmus keretein belül, amelybe minden, az eurózónához csatlakozni vágyó országnak minimum két évvel a közös pénz bevezetése előtt be kell lépnie.

"Litvánia csatlakozása nem csak Vilnius számára döntő fontosságú, hanem az eurózóna egészére nézve rendkívüli jelentőségű esemény" - fogalmazott a tanács közleménye szerint a formális döntés meghozatalánál elnöklő Sandro Gozi, a tanács soros elnökségét ellátó Olaszország uniós ügyekért felelős minisztere.

"Litvánia következetes erőfeszítései kifizetődtek, az eurózóna kapuja megnyílt előttünk" - reagált a döntésre Brüsszelben Algirdas Butkevicius litván kormányfő Brüsszelben. A politikus szerint az eurózóna minél szorosabb integrációja egyúttal nagyobb biztonságot is jelent.

Litvánia csatlakozásával mindhárom balti ország az eurózóna tagjává válik. Észtország 2011-ben, Lettország pedig idén január 1-jén mondott búcsút nemzeti fizetőeszközének.