Alekszandr Lukasevics cáfolta, hogy Oroszország rá akarná kényszeríteni a szomszédos Ukrajnát, hogy csatlakozzon az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz és ne az európai uniós szabadkereskedelmi övezetet válassza.

"Az ukrán vezetésnek és az ukrán népnek kell önállóan döntést hoznia. Mi az ukrán elnök és az ukrán kormány nyilatkozataiból indulunk ki, miszerint arra törekszenek, hogy megőrizzék és fejlesszék a privilegizált, kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatokat a vámunió tagállamaival" - mondta az orosz külügyi szóvivő. Egyben arra hívta fel Brüsszelt, hogy ne érzelmi alapon, hanem objektíven, gazdaságilag megalapozott érvekkel támassza alá, milyen forgatókönyv vár Ukrajnára az európai uniós társulási szerződés aláírását követően.

Novemberben Vilniusban az EU keleti partnerségi csúcstalálkozóján a tervek szerint aláírják a társulási szerződést Ukrajnával. Kijev egyúttal csatlakozik az uniós szabadkereskedelmi övezethez.

A Kreml képviselője uniós biztosok utóbbi napokban elhangzott nyilatkozataira reagált meglehetősen keményen. Catherine Ashton külügyi főképviselő hétfőn az észt fővárosban, Stefan Füle bővítési ügyekkel foglalkozó EU-biztos pedig kedden, Kijevben bírálta Moszkvát. Az orosz külügyi szóvivő szavai szerint azért, mert a Kreml állítólag minden erejével vissza akarja tartani Ukrajnát a Kijev számára előnyös társulási szerződéstől és gazdasági intézkedésekkel fenyegetőzve "be akarja kényszeríteni" Kijevet az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba.

Moszkva sohasem lépett fel az ellen, hogy Ukrajna úgymond Európát válassza - mondta az orosz diplomata. Lukasevics ugyanakkor bírálta az EU-Ukrajna társulási szerződés nemrég nyilvánosságra hozott tervezetét, mert abból szerinte kiderül, "miért tartották azt évekig titokban az ukránok és a nemzetközi közösség előtt". "Még felületes elemzés után is meg lehet állapítani, hogy az nem tartalmaz valódi előnyöket Ukrajna számára, hanem az országot az európai uniós termékek piacává teszi" - tette hozzá.

Hétfőn a Mikola Azarov miniszterelnök vezette ukrán kormányküldöttség a két ország gazdasági együttműködéséről egyeztetett Moszkvában. A megbeszéléseket követően Igor Suvalov, az orosz kormányfő első helyettese közölte, nem látják értelmét tovább tárgyalni arról, hogy Ukrajna egyszerre legyen az orosz-fehérorosz-kazah vámunió és az európai uniós szabadkereskedelmi övezet tagja.