A Forbes legutóbb kiadott rangsora szerint jelenleg Moszkvában él a legtöbb milliárdos. Itt ugyanis a legfrisebb felmérés szerint 79-en élnek, számuk pedig egy év alatt 21-el nőtt. Ez körülbelül az a szám, amivel Moszva le is előzte a korábbi milliárdos-fellegvárat, New Yorkot, ahol a mostani adatok szerint 59 milliárdos él. A harmadik helyen London áll 41-gyel.

A Top 15-ben még olyan feltörekvők szerepelnek  szerepelnek, mint Mumbai (Bombay), Taipei, Sao Paolo vagy Isztambul.

Moszkva az abszolút elsőség mellett még azzal is büszkélkedhet, hogy az itt élő milliárdosok magántulajdonban felhalmozott vagyona itt a legmagasabb az egész világon: a milliárdosok összvagyona mintegy 375 milliárd dollárt tesz ki - írja a Forbes.

A milliárdosok listáján Kína sem áll rosszul, az ázsiai ország két városa is benne van az első 20-ban. Itt található például Peking a 8. helyen 19 milliárdossal - Los Angeles-szel holt versenyben -, és Sanghai is, a 13. helyen 16 milliárdossal. A Pekingben élő milliárdosok összvagyona 40 milliárd dollárt, a shanghai-iaké 35,5 milliárd dollárt tesz ki.

Annak ellenére, hogy New York a második helyre szorult, még így is megőrizta a milliárdosok kedvelt városaka címet. Az itt élő milliárdosok összvagyona 221 milliárd dollár. A Forbes arra is rámutat, hogy a moszkvai milliárdosok közül soknak van a Big Apple-ben is háza. Sőt, a világ leggazdagabb embere, a Mexico City-ben élő Carlos Slim is vásárolt egy kastélyt 44 millió dollárért a Central Parknál.

A milliárdosok számában az elmúlt évben a legnagyobb növekedést a BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) országok érték el, a gyors gazdasági növekedésüknek köszönhetően itt 108 új milliárdos került fel a listára.

 

 

A Top 5 rangsora
HelyezésVárosMillárdosok számaÖssz vagyon (Mrd USD)Híresebb milliárdosok a listán
1.Moszkva79375,3Vlagyimir Liszin, acélmágnás, Oroszország leggazdagabb embere, Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa, Jurij Milner, a Facebook tulajdonos, kockázati tőkebefektető
2.New York59220,8Michael Bloomberg, jelenlegi polgármester, Ralph Lauren, divattervező, Donald Trump, ingatlanfejlesztő
3.London41164,3Lakshmi Millal, az acélipari óriás ArcelorMittalnak köszönhetően a világ 6. Leggazdagabb embere, Richard Branson, a Virgin alapítója
4.Hongkong40176,8Hutchinson Whampoa, Kína leggazdagabb embere, a Li Ka-shing vezetője, Kwok család, Hongkong legnagyobb ingatlanfejlesztőjének, az SHKP tulajdonosai, Angela Leing, a Stanley Ho kaszinóbirodalom vitatott örököse
5.Isztambul3660,5Mehmet Emin Karamehmet, Törökország leggazdagabb embere, a Turkcell mobiltelefon társaság vezetője, Husnu Ozyegin, Törökország korábbi leggazdagabbja, Sarik Tara, macedóniai születésű, az építőipari óriás ENKA alapítója.

Forrás: Forbes