Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A börtönőrök munkakörülményei semmivel sem jobbak, mint az elítéltek fogva tartási körülményei, amelyek miatt Romániát futószalagon marasztalja el az Európai Jogok Európai Bírósága (EJEB)" - jelentette ki a szakszervezeti vezető az egyik hírtelevíziónak nyilatkozva.

Az évek óta fokozódó elégedetlenség közepette a börtönőröket az a kormányzati bejelentés késztette a tiltakozó akciók meghirdetésére, amely szerint hamarosan lefaragják a fegyveres szervek alkalmazottainak különleges nyugdíjait - írja az MTI.

Az FSANP egy beruházási ütemtervet és létszámbővítést követel a kormánytól. Dumitrascu szerint a romániai börtönökben 12 ezren dolgoznak, a kormány pedig olyan körülmények között akarja korlátozni a bérköltségeket, amikor a büntetés-végrehajtó rendszerben nyolcezer állás betöltetlen. Az utóbbi két évben a túlórák száma meghaladta a 700 ezret, és minden hatodik alkalmazott felmondott - magyarázta a szakszervezeti vezető, miért tagadták meg most a börtönőrök a túlórázást. (Túl durvák a magyar börtönőrök - megjött a figyelmeztetés.)

Dumitrascu szerint a büntetés-végrehajtási intézetek országos igazgatóságának (ANP) költségvetését 127 millió lejjel (8,5 milliárd forint) csökkentették, és a költségvetés-kiigazításnál újabb 57 millió lejjel készülnek lefaragni.

Az EJEB eddig több mint ötszáz panaszosnak ítélt meg kártérítést, amiért embertelen körülmények között kellett raboskodnia Romániában. A román börtönökből nyolcezer elítéltet kellene szabadon bocsátani a több mint 27 ezerből ahhoz, hogy - az EJEB szabványainak megfelelően - minden rabra jusson legalább négy négyzetméternyi hely.

A bukaresti parlament a tavaszi ülésszakban törvényt hozott arról, hogy minden olyan elítéltnek harmincnaponként hat nappal rövidítik le a büntetését, aki túlzsúfolt cellában raboskodik, vagy akit megfosztottak a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől, a WC-használat intimitásától, esetleg penészes, beázott, levegőtlen cellákban, rovarok és rágcsálók társaságában tartották fogva.