A Nabucco vezeték ebből a mennyiségből évi 31 milliárd köbméterrel részesedhet majd, tehát emellett a többi lehetőség - hívják akár kék vagy északi áramlatnak - egyaránt meghatározó fontosságú lesz, de ugyanígy számolni kell a cseppfolyós (LNG) gázbeszerzéssel is. Az új források a versenyt fogják szolgálni, de egyik projekt sem válthatja ki a másikat. Éppen ezt szolgálja az úgynevezett harmadik feles hozzáférés is, amely akár Oroszország csatlakozását is lehetővé teszi - hangzott el az Európai gázellátás kihívásai című konferencián.

A fosszilis energiahordozók fogyása mellett is meg kell oldani az ellátás biztonságát, ezért a következő időszak társadalmi és politikai vitája lesz, hogy eldöntsük milyen módon biztosítsuk a beszerzési források diverzifikálását, mekkora szerepet töltsön be a paksi nukleáris energiatermelés, és a megújuló energiaforrások arányát hogyan tudjuk növelni - mondta Gyurcsány Ferenc a Nabucco konferencia megnyitásaként. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy Oroszország megbízható partnere Magyarországnak.

Kóka János gazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy Magyarország talán a legkiszolgáltatottabb uniós tagország, teljes energiaszükségletünk 40 százaléka gáz, ennek pedig 80 százaléka egy beszállítótól, az orosz partnertől függ. Mindezek miatt Magyarország teljes súlyával a Nabucco vezeték megépítése mellett van.

Az elképzelések szerint a Nabucco vezeték építésének első szakasza 2009-12 között fejeződhet be. A 2015-17 közötti bővítés befejeztével valósulhat majd meg az évi 31 milliárd köbméter szállítási kapacitás.
A 3000 km hosszú belvezeték teljes beruházási költsége mintegy 4,6 milliárd euró.