Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csütörtök délelőtt 1,6 százalékkal csökkent az athéni tőzsde részvényidexe, az Athex, ezen belül a bankszektor alindexe 5,7 százalékkal esett. Az Athex az idén eddig 10 százalékkal, az utóbbi egy évben pedig 39 százalékkal zuhant.

Ugyanakkor a kétéves lejáratú állampapírok hozama 4 százalékponttal 27 százalék fölé, történelmi rekordszintre ugrott fel, a 10 éves lejáraton pedig 1 százalékponttal 13 százalékra, két éve a legmagasabbra nőtt a hozam. Az úgynevezett fordított hozamgörbe, amikor a rövid lejáratú papírok hozama meghaladja a hosszú lejáratúakét, klasszikus jele annak, hogy a befektetők nagy esélyét látják a fizetésképtelenség bekövetkeztének.

A rohamosan fogyatkozó bizalmat az is jelzi, hogy a legfrissebb adatok szerint 10 éves mélypontra süllyedtek a bankbetétek, a betétesek egy hónap alatt mintegy 8 milliárd eurót vontak ki a bankokból.

A Grexit, Görögországnak ez euróövezetből való kiesése körüli spekulációt a kereskedők szerint főleg Wolfgang Schäuble szerdai nyilatkozata tüzelte fel. A német pénzügyminiszter azt mondta, hogy nem fűz túl sok reményt a Görögország és hitelezői közti vita gyors megoldásához, noha ez előfeltétele új hitelek folyósításának.

Ugyanakkor a Standard & Poor's hitelminősítő B mínuszról CCC-re rontotta le a görög államadósság besorolását, szintén a hitelezőkkel folytatott tárgyalások vontatottságával és a fenyegető fizetésképtelenséggel indokolva a lépést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!