Az olasz kormány rendkívüli állapotot rendelt el olyan gasztronómiai központokban, mint az észak-olaszországi Parma és Piacenza térsége - írja az MTI.

A Velence közeli szőlőtermő vidékeken a borszőlőt a szokásosnál korábban szedik le, az alapanyag-ellátás szűkülése miatt kritikus helyzetbe kerültek a Nápoly térségében működő mozzarellakészítők, Szardínia szigetén pedig a pásztorok a főutakra kiállított traktoraikra kifeszített molinókon kérik az arra haladókat, hogy segítsenek megmenteni jószágaikat.

Roberto Moncalvo, a mezőgazdasági termelők szövetségének elnöke azt mondta, Olaszországban az éghajlat kezd "trópusivá" válni. A szervezet vezetője szerint ha Olaszország fenn akarja tartani a magas minőséget a mezőgazdaságban, akkor egyrészt meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy az esős időszakban lehullott csapadékvizet fel lehessen fogni és azt tárolni, másrészt nem szabad tovább halogatni a szerkezeti átalakítások végrehajtását az ágazatban. (A szélsőséges időjárást az idegenforgalom is megszenvedi.)