Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja - októberre szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy az eddigi 1 százalékról 0,8 százalékra rontotta az euróövezetre érvényes, 2012-re szóló GDP-növekedési előrejelzését.

Az EIU a prognózishoz fűzött kockázati forgatókönyveiben "nagyon magasnak" minősítette az euróövezet szétesésének rizikóját; a cég kockázatértékelési módszertanában ez a meghatározás 40 százalékos vagy annál nagyobb valószínűséget jelent. Az elemzés külön ki is emeli, hogy az adósságválság lehetséges fejleményei és piaci következményei miatt 40 százalékosra teszi az euróövezet felbomlásának esélyét.

Az EIU által a valutaunióra kidolgozott kockázati forgatókönyv szerint az egyik "töréspont" az lehet, ha Olaszország külső pénzügyi segítségre szorul. E forgatókönyv egyaránt lehetségesnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt, hogy Németország dönt a távozás mellett. A ház szerint ez utóbbi fejlemény egyben a közös valuta végét is jelentené.

Az EIU elemzői szerint a lehetőségek bármelyike "hatalmas mértékben" destabilizálná a világgazdaságot, a gyengébb pénzügyi helyzetű egykori eurótagállamok törlesztésképtelenné válnának euróadósságaik után, mivel új saját valutájuk árfolyama a mélybe zuhanna, és a finanszírozási költségek az egekbe szöknének. A dollár viszont meredeken erősödne a menedék felé menekülő befektetők keresletének hatására, és ez "elfojtaná" az amerikai gazdasági kilábalást - áll az EIU kockázati forgatókönyvében.

Mi lesz Görögországgal?

A cég szerint ha Görögország nem kapja meg a külső pénzügyi segítség következő részletét, akkor felmerül az azonnali, rendezetlen körülmények között bekövetkező törlesztésképtelenség kilátása, és ha Görögország törlesztésképtelenné válik, akkor valószínűleg távozik is a valutaunióból. Más londoni elemzések is azt jósolják, hogy ha Görögország fizetésképtelenné válik - amit a piac most már gyakorlatilag 100 százalékos eséllyel áraz -, akkor nagy valószínűséggel elhagyja az euróövezetet.

A Commerzbank elemzői pénteki helyzetértékelésében ismertetett forgatókönyv szerint Görögország elvileg az euróövezet tagja maradhatna akkor is, ha leáll államadósságának törlesztésével, ám ebben a helyzetben "sok vesztenivalója már nem lenne", és ez amellett szól, hogy kilépjen a valutaunióból. Az újra meghonosítandó drachma a Commerzbank szerint azonnal mintegy 50 százalékkal leértékelődne, helyreállítva a görög gazdaság versenyképességét.

Hosszú távon ugyanakkor - a leértékelődés következtében - emelkedne az infláció, és ez ismét a görög versenyképesség erózióját eredményezné, ami a kilépés ellen szól. Politikai szempontból azonban az euróövezet elhagyásának rövid távú előnyei túltennének a hátrányokon, és ezért valószínűbb, hogy fizetésképtelenség esetén Görögország saját valutát honosítana meg, mint az, hogy az euróövezet tagja marad - vélik a Commerzbank elemzői.