Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Gyógyszerügynökség az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) európai ekvivalense, az a feladata, hogy jóváhagyja az Európai Unió tagállamaiban forgalmazható gyógyszereket, és ellenőrizze az engedélyezett gyógyszerek minőségét.

Az EMA a Nagy-Britanniában működő európai uniós intézmények közül a legnagyobb. Befogadása nem csak tudományos szempontból válik hasznára a székhelyet adó államnak: a mintegy 900 jól képzett munkatárssal és 322 millió eurós éves költségvetési kerettel rendelkező ügynökség évente 36 ezer szakértőt lát vendégül tanácskozásain. Új székhelyéről az uniós államfőket, illetve kormányfőket tömörítő tanácsnak kell döntést hoznia.

Az EMA vezérigazgatója azt reméli, hogy az Európai Tanács mielőbb döntést hoz az új székhelyről. Az egyelőre nem világos, hogy az érdeklődő országok közül - Ausztriától kezdve Magyarországon keresztül Svédországig - melyek nyújtanak be hivatalos ajánlatot a nagy presztízsű intézmény befogadására. Figyelemre méltó azonban, hogy az EMA által érdeklődőként megnevezett huszonegy ország közül Lengyelország hiányzik, amelyről sokan azt gondolták, hogy bizonyosan pályázni fog az intézményre.

A Politico brüsszeli hírportál bennfentes forrásai szerint pusztán gyakorlati szempontokból Svédországnak, Dániának, Hollandiának és Németországnak van a legjobb esélye, mert rendelkeznek a megfelelő infrastruktúrával és magas életminőséget kínálhatnak az EMA munkatársainak. Az uniós vezetők ugyanakkor 2003-ban úgy döntöttek, hogy az újonnan csatlakozó tagállamok élveznek majd elsőbbséget az új ügynökségek elosztásánál, ez pedig Magyarország, Horvátország vagy Bulgária malmára hajthatja a vizet.

Az uniós intézmények közül ugyancsak Londonban működik a 160 embert foglalkoztató Európai Bankhatóság, amelynek szintén át kell települnie egy másik országba a Brexit miatt.