Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nagy befektetési bankok, amelyeknek európai székhelye jelenleg Londonban van, tovább folytatják irodáik átköltöztetését a kontinensre - írta a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Hiába ígérte meg múlt heti beszédében Theresa May miniszterelnök, hogy ha a kormányán múlik, akkor kétéves átmeneti periódus előzi meg az Egyesült Királyság és az EU 2019. márciusi válását, a folyamat már beindult és nem áll meg.

Semmi sem biztos

Olyan világcégekről beszélünk, amelyek több ezer embernek adnak munkát Nagy-Britanniában és jelenleg csak kiegészítő irodákat tartanak fenn a többi európai országban. May ígéretével több gondjuk is akad. Az első mindjárt az, hogy a miniszterelnök csak egy javaslatot tett, így egyáltalán nem biztos, hogy sikerül tető alá hozni az EU-val egy olyan megállapodást, amely mindkét felet kötelezi.

Ez a kötelezettségvállalás a bankok nézőpontjából nézve elsősorban azt jelentené, hogy az átmenet idején biztosan nem változnának meg kereskedési jogaik az euróval. Ha az új helyzetben elkezdenék halogatni a költözést, ami végül - átmeneti megállapodás híján - haszontalannak bizonyulna, akkor nagy pénzt veszíthetnének eurókereskedési joguk elvesztése miatt.

Figyelembe kell venni, hogy egy minden jogosultsággal rendelkező leányvállalat működésének engedélyeztetése másfél évet is igénybe vehet - és jelenleg éppen ennyi idő, 18 hónap van hátra az Egyesült Királyság uniós távozásáig.

Menni kell!

Eddig azt láthatták, hogy a londoni kormány és az EU képviselői holtpontra jutottak a válási tárgyalásokon. Bár a héten valamennyit mozdult előre az egyeztetés, Michel Barnier uniós főtárgyaló arról beszélt, hogy a tényleges előrelépéshez hónapokra lehet szükség. Ezért azok a bankok, amelyek beindították új vállalkozásaik EU-s engedélyeztetési folyamatát és már új irodákat bérelnek, hamarosan elkezdik kereskedőik költöztetését is.

Az egyik példa erre a Bank of America Corp. amely a néhány nappal ezelőtti hírek szerint tárgyalásokat folytat irodahelyiségek bérléséről Párizs központjában, ahova kezdetben 300 alkalmazottját telepítené át.

Ha May a kezdetektől fogva, azaz legalább egy éve arról beszélt volna, hogy lesz a de jure és de facto brexit között egy átmeneti időszak, akkor még nem lenne veszve semmi a londoni Citynek. Csakhogy nem ezt tette, a biztonsági tervek beindultak, amin múlt heti bejelentése már nem segít. Ahogy a magyar mondja: Késő bánat, eb gondolat.

Hagyjuk a szappanoperát!

Az hiszem, a bankágazat és általában az üzleti világ nem várhat arra, hogy kiderüljön, milyen irányt vesz a brit kilépés végeláthatatlan története - mondta Sergio Ermotti a svájci UBS Group AG vezérigazgatója nemrégiben a Bloomberg Milánóban tartott konferenciáján. A menedzsmentek elkezdték újraszervezni a szervezeteik tevékenységét, és azon studíroznak, hogyan szolgálják ki ügyfeleiket az új helyzetben.

May pártja, a konzervatívok mély megosztottsága kétségessé teszik, hogy el tudja-e fogadtatni saját párttársaival vagy az uniós tárgyalópartnerekkel az átmenet feltételeit.

Boris Johnson külügyminiszter, a brexitpártiak egyik fő szószólója azt mondta néhány nappal főnöke beszéde után, hogy az uniós polgárok szabad mozgásának szabálya nem lesz érvényben Nagy-Britanniában 2019 márciusa után. Ez éppen ellenkezője annak, amiről May beszélt - a kormányfő azt mondta, hogy érvényben lesz a szabály, csak regisztrálni fogják az érkezőket. Ráadásul az EU-nak még a regisztráció is elfogadhatatlan.

London tízezer állást veszíthet a bankszektorban és további húszezret a pénzügyi szolgáltatások területén, ha az ágazat ügyfelei elviszik 1,8 ezer milliárd euró értékű vagyonuk kezelését az Egyesült Királyságból - állítja a Bruegel kutatóintézet.

(A nyitókép forrása: Szabó Dániel, Napi.hu )