Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ECB az eurózóna bankbetéteinek alakulásáról szóló jelentést tesz közzé péntek délelőtt, amelyből a többi tagország helyzete mellett az is kiderül, mennyivel csökkentek a Cipruson elhelyezett betétek, illetve sejteni lehet majd, hogy az övezeten belül helyet kereső pénz hova vándorolt át - jelentette a Bloomberg. Egy hónappal a ciprusi mentőcsomagról folytatott tárgyalások felgyorsulása előtt, februárban 2,2 százalékkal, 46,4 milliárd euróra mérséklődött a szigetország pénzintézeteiben őrzött betétállomány. Ez volt a kilencedik egymást követő visszaesést hozó hónap.

Az eurózóna pénzügyminiszterei, az ECB és a nicosiai kormány képviselői március közepén egyeztek meg a Ciprusnak nyújtandó 10 milliárd eurós kedvezményes hitel feltételeiről. Ennek egyik eleme az volt, hogy a szigetország "önrészként"  vállalta mind a 100 ezer eurónál kisebb, mind az annál nagyobb bankbetéteket megkurtítását a rájuk kivetett egyszeri adóval. Miután a helyi parlament az előbbit elutasította, végül módosították a feltételeket, így csak a két legnagyobb pénzintézetben őrzött nagyobb betéteket faragják le, miután a két bank egyesül, igaz, mindjárt 60 százalékkal.

Az elemzők biztosak benne, hogy ezt megelőzően volt betétkiáramlás és Cipruson is vizsgálat indult annak kiderítésére, ki tudhatott a várható betétlefaragásról. Aki kiszagolta a dolgot, az még a mentőcsomag elfogadásával egyidejűleg elrendelt bankbezárás előtt elvihette a pénzét.

Az ECB mai jelentéséből az is kiderülhet, hogyan alakul a többi bajban lévő ország betétállománya, ami arra utal, hogy a befektetők, megtakarítók bíznak-e a túlélésükben vagy sem. Várakozások szerint a görög betétek nőttek, míg Spanyolországban, Portugáliában és Írországban minimális változást tapasztalhatott az európai jegybank.