A nyersolaj világpiaci jegyzései tovább folytattatták szerdán megkezdett esésüket, miután a HSBC előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe 49,6 pontra csökkent májusban az áprilisi 54,4 pontról, azaz a bővülést és zsugorodástól elválasztó 50 pontos határ alá került. Az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordójáért már csupán 93,61 dollárt kellett adni a magyar idő szerinti hajnali órákban, ami 67 centtel marad el az egy nappal korábbitól. A londoni Brentet 70 centes csökkenés után 101,90 dollár/hordón jegyezték.

Az olajpiac fundamentális kereslet-kínálati viszonyai - szemben más árupiaci termékekkel - egyáltalán nem ösztönzik vásárlásra a kereskedőket. Nem várható, hogy ez a helyzet hamarosan megváltozik - értékelte a helyzetet a Dow Jonesnak nyilatkozva Kikukawa Hiroyuki, a Nihon Unicom tőzsdei kereskedő cég elemzője.

Szakértők szerint az olajpiaci befektetők most a ma és holnap esedékes amerikai makroadatokat várják, amelyek megmutathatják, milyen erős az USA gazdasági fellendülése. Az újlakás-eladások és a új munkanélküli-segélykérelmek száma mellett a tartós javak megrendelésállományai is nyilvánosságra kerül. A Nymex árutőzsde benchmark benzinárindexe 32 ponttal 2,8162 dollár/gallonra esett. Más benzinármutatók is meredeken eső árakat vetítenek előre júniusra.