Az ukrán államfő június 27-én írta alá Brüsszelben az európai uniós társulási szerződés gazdasági részét, a szerződés politikai fejezeteit pedig március 21-én látták el kézjegyükkel a felek.

Petro Porosenko és Catherine Ashton megbeszélését követően Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal vezetője megerősítette, hogy Ukrajna teljesíti minden kötelezettségvállalását az uniós társulási szerződés jóváhagyásának menetrendjével kapcsolatosan. Porosenko kifejtette meggyőződését, miszerint az októberre kiírt ukrajnai parlamenti választások nem állnak a megállapodás ratifikálásának útjába.

Az ukrán államfő azt is közölte Minszkben az uniós biztossal, hogy a társulási szerződés szövege változatlan marad és a dokumentum elfogadása hozzájárul a valódi ukrajnai reformok megvalósításához. Porosenko hozzátette: "A csatlakozás az Európai Unióhoz a mi civilizált választásunk, amely semmiképpen nem irányul senki ellen. Ellenkezőleg, a megállapodás kedvezően hat kapcsolatainkra minden szomszédunkkal, elsősorban gazdasági téren. Érdekeltek vagyunk abban, hogy nemzetközi partnereink elfogadják ezt a döntést".

Az ukrán elnök kifejezte reményét, hogy "az EU-Ukrajna-Eurázsia trojka formában létrejött minszki egyeztetések hozzájárulnak a párbeszéd kereséséhez, beleértve a gazdasági együttműködés területét is".

Minszkben Petro Porosenko előbb a vendéglátó fehérorosz elnökkel tárgyalt. Aljakszandr Lukasenka a megbeszélést követően közölte, hogy a minszki találkozót Porosenko kezdeményezte az orosz-fehérorosz-kazah vámunió tagállamainak vezetőivel. Fehéroroszország és Ukrajna kapcsolatát jellemzi, hogy Lukasenka részt vett Petro Porosenko államfői beiktatásán, míg Oroszország csak hétfőn jelentette be, hogy elismeri az ukrán politikust a szomszédos ország elnökeként.

A fehérorosz államfő a minszki tanácskozást megnyitva kijelentette, hogy a rendezvény részvevői érdekeltek abban, hogy mielőbb normalizálódjon a helyzet Kelet-Ukrajnában. "Itt ma nincsenek közvetítők, lobbisták, kalandorok. Az itt lévő emberek komolyan érdekeltek a helyzet rendezésében".

Aljakszandr Lukasenka a tanácskozás előtt, hosszú idő után először, találkozott Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A találkozót követően elmondta, hogy Minszk kész helyet adni az ukrán rendezést szolgáló párbeszéd folytatásának. "Akármilyen áron is, ennek a konfliktusnak véget kell vetni" - tette hozzá.

Minszk és Brüsszel viszonya 2012 februárjában romlott meg, amikor az EU újabb büntetőintézkedéseket foganatosított Fehéroroszországgal szemben az ottani emberi jogi helyzet miatt.