A Millward Brown Work Service munkaügyi tanácsadó cég adatai szerint a külföldön munkát kereső "megélhetési lengyelek" körében megint Nagy-Britannia a legnépszerűbb úti cél - írta a gazeta.pl. Két évig nem a szigetország volt a legvonzóbb, ám most a potenciális emigránsok 19 százaléka akar oda utazni, megelőzve az eddig vezető Németországot, ahova már csak 15 százalékuk vágyik.

A lengyelek tudatában vannak annak is, hogy a kapuk két év múlva bezáródnak. A szigetországba kerülők 58 százaléka még a brexit előtt útnak akar indulni, 30 százalék azt nyilatkozta, hogy nem változtat a szándékán a britek uniós kilépés. A szakértők szerint ez egyértelműen mutatja, hogy a lehetséges emigránsok inkább maradnak Nagy-Britanniában, mint Lengyelországban.

A lengyel statisztikák szerint jelenleg 720 ezer lengyel él a szigetországban, míg a britek 900 ezres számot mondanak. Brüsszel garantálni szeretné, hogy az uniós állampolgárok állandó tartózkodási engedélyt kapjanak a függetlenné váló Nagy-Britanniában, ha már öt éve ott élnek.