Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyelországi szénszükségletek 2050-ig a jelenlegi szinten maradnak - jelentette ki Krzysztof Tchórzewski lengyel energetikai miniszter a Rzeczpospolita tudósítása szerint. A kormány ezért felhívja az önkormányzatok és a sziléziai adminisztráció figyelmét arra, hogy ne akadályozzák a bányászat fejlesztését a régióban.

A szakminiszter kifejezte aggodalmát, hogy a jelenlegi politika szerint sok sziléziai önkormányzat például építkezéseknek adja át a területek egy részét, s így nem lesz elég hely az övezetben a további bányák kialakítására.

A kormány szerint vissza kell fordítani a bányászat visszaszorítását, különben az egész lengyel gazdaság romokban fog heverni. A sziléziai adminisztráció olyan területekkel gazdálkodik, amelyek alatt 350-400 méter mélységben remek minőségű szén található.

Ezeken felelőtlenség építkezni fognak, miközben a bányászat előtt hatalmas jövő áll, mert új szénerőművek épülnek, miközben jelenleg importra szorul az ország ebből az energiahordozóból. Nem elég bővíteni a régieket, új bányákra van szükség, ami financiális és szervezési segítséget is igényel az ágazatban.

A szakminiszter szerint a bányászat rekonstrukciójával sikerült stabilizálni a helyzetet az ágazatban, helyre állt a jövedelmezőség és irányt mutattak a fejlesztéseknek.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com