A kínai gazdaság lassulását jelző mutatók megjelenése nyomán közgazdászok már azt találgatják, hogy Peking új monetáris és fiskális ösztönző intézkedéseket hozhat - írja a CNBC. A kínai vezetőket egyre jobban aggasztja a növekedés lassulásának lehetősége - állítja Zhiwei Zhang, a Nomura vezető Kína-szakértője. Véleménye szerint ezt támasztja alá az államtanács e ülése után kiadott közlemény.

Ebben Li Ko-csiang miniszterelnök leszögezi, hogy a kormánynak a lehető leghamarabb lépéseket kell tennie a GDP-növekedés stabilizálása és a belső kereslet bővítése érdekében - derült ki a Xinhua hírügynökség tudósításából. Ez megerősíti azt a várakozásunkat, hogy a második negyedévben a gazdaságot segítő lépéseket tesznek - mondja Zhang.

Tartalékráta

A Nomura szerint a jegybank mérsékelni fogja a bankok kötelező tartalékrátáját, amivel felszabadítja biztonsági tartalékaik egy részét. A második negyedévben 50 bázispontos, majd a harmadikban további 50 bázispontos vágás jöhet. A bank legutoljára 2012 májusában mérsékelte a kötelező tartalékrátát, ami jelenleg 20 százalékon áll - közel eddigi legmagasabb, 21,5 százalékos szintjéhez. Zhang szerint emellett csökkenthetik az alapkamatot is, bár a Nomura ezt egyelőre kétségesnek tartja.

A Société Générale hasonló előrejelzést fogalmazott meg. Eszerint a következő negyedévben 50 bázisponttal csökkenthetik a kötelező tartalékrátát, hogy megelőzzék a tőke kiáramlását az országból. A növekedés elmúlt időszakban tapasztalt lassulása erőteljesebb annál, amit a pekingi vezetés elvisel - érvelnek a bank szakértői.

Csavaros logika

Elemzők szerint a jegybank már meg is tette az első lépést: a gazdaság élénkítésének szándékával szélesítette ki a hét végén a jüan árfolyamának kereskedési sávját. A gazdaságra ugyan kis hatással lehet ez a lépés, de segíthet a növekedés stabilizálásában - véli Haibin Zhu, a JP Morgan Kína-szakértője. A gyenge makroadatok miatt aligha értékelődik fel a jüan és nem várható a tőkebeáramlás erősödése sem.

Ha azonban gyengül a kínai deviza, az segítheti az exportot, továbbá a meginduló tőkekivonás - ami zsugorítja a gazdaság pénzellátását - alátámaszthatja a bankok tartalékrátájának csökkentését.

Infrastruktúra

A Nomura erőteljes fiskális lépéseket is valószínűnek tart már április és június között. Várakozásaik szerint az infrastruktúra-befektetésekre fordított állami kiadások ugorhatnak meg. A Société Generale elemzői egyetértenek azzal, hogy a infrastruktúra-fejlesztés lehet a legjobb módja egy kormányzati beavatkozásnak, de nem számítanak nagy ösztönző csomagra.

A legvalószínűbb lépés az lehet, hogy felgyorsítanak bizonyos projekteket az urbanizációs programon belül. Kína a múlt héten csendben bejelentette, hogy 142 milliárd jüant (23 milliárd dollár) szánnak idén vasútfejlesztési projektekre - jelentette a Reuters.