A román hatóságok tárgyalnak a magyar, a görög és az izraeli illetékesekkel arról, hogy közös turisztikai programokat kínáljanak ázsiai, elsősorban kínai és indiai turistáknak - idézte Cristina Tarteata idegenforgalomért felelős államtitkárt a romania-insider.com hírportál. A profit.ro szerint az említetteken kívül számos további országgal is tárgyalnak.

Az ázsiai turisták szokásait elemezve könnyen felismerhető, hogy a nagy távolság miatt reménytelen vállalkozás egy-egy európai országba elhozni az utazókat - fejtegette az államtitkár. Csak Romániáért például nem kelnének át a fél világon, ám egy csomagért, amely több országot kínál már igen. Ezért kezdtek hivatalos tárgyalásokat az együttműködésről Magyarországgal, Izraellel és Görögországgal.

A közös fellépés része lenne, hogy közvetlen repülőjáratokon érkezhetnének a turisták a körutazásokra. A csomagokon belül azután ők dönthetnék el, hogy milyen programokon vesznek részt. A forgalom bővítése érdekében egyszerűsíteni akarják a vízumeljárásokat, amelyek Indiában például még mindig 60-90 napot vesznek igénybe. Ezt maximum 30 napra akarják leszorítani.

Románia megcélozta az arab piacot is. A minisztérium közleményéből kiderül, milyen idegenforgalmi vásárokon vesz részt az ország a közeljövőben. Az egyik legnagyobb kiállítás Dubajban lesz. Az államtitkár beszámolója szerint Katar legnagyobb utazásszervező ügynökségét erősen érdekli a román piac.

A nyitókép forrása: Katona Vanda, Napi Gazdaság.