A Martin Schulz vezette SPD a vasárnapi tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson a szavazatok 30,6 százalékát érte el, ami történetének legrosszabb eredménye és 8,5 százalékos gyengülés a legutóbbi, 2012-es választáson szerzett 39,1 százalékhoz képest.

Az SPD koalíciós társa, a Zöldek pártja is kudarcot vallott, támogatottsága csaknem megfeleződött, a 2012-es 11,3 százalékról 6 százalékra süllyedt. A szociáldemokraták és a baloldali ökopárt koalíciója így elveszítette többségét Németország legnépesebb tartományában - írta az MTI.

Ez az utolsó erőpróba szeptember előtt

A győztes az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU), az első részeredmények szerint a szavazatok 34,4 százalékával. Az észak-rajna-vesztfáliai választás az utolsó erőpróba a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások (exit poll) alapján a CDU a szavazatok 34,5 százalékát gyűjtötte össze, 8,2 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2012-es választáson elért 26,3 százalékhoz képest.

A Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) története legrosszabb eredményével, 30,5 százalékkal a második helyen végzett. Ez 8,6 százalékos gyengülés a 2012-es 39,1 százalékhoz viszonyítva.

A düsseldorfi Landtag harmadik számú ereje a liberális FDP 12 százalékkal. A negyedik a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 7,5 százalékkal. A Zöldek a szavazatok 6 százalékát szerezték meg. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 5 százalékot szerzett.

Ezt mutatják az első részeredmények

Az urnazárás után közzétett első részeredmények szerint az SPD a szavazatok 30,6 százalékát érte el, ami történetének legrosszabb eredménye és 8,5 százalékos gyengülés a legutóbbi, 2012-es választáson szerzett 39,1 százalékhoz képest. Az SPD koalíciós társa, a Zöldek pártja is kudarcot vallott, támogatottsága csaknem megfeleződött, a 2012-es 11,3 százalékról 6 százalékra süllyedt. A szociáldemokraták és a baloldali ökopárt koalíciója így elveszítette többségét a düsseldorfi Landtagban.

A CDU az az első részeredmények szerint a szavazatok 34,4 százalékával végzett az első helyen, 8,1 százalékponttal erősödve a 2012-es 26,3 százalékhoz képest. Az FDP története legjobb eredményével, 12 százalékkal a tartományi gyűlés harmadik számú erejévé lépett elő. A liberálisok 2012-ben 8,6 százalékkal a negyedik helyen végeztek. Azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a CDU és az FDP nem szerez többséget a Landtagban. A pártok korábbi állásfoglalásai alapján egy CDU-SPD nagykoalíciós kormány a leginkább valószínű.

A CDU, az SPD, az FDP és a Zöldek után, ötödikként a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) végzett, a 2013-ban alapított párt újoncként a szavazatok 7,5 százalékával jutott be a tartományi gyűlésbe.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) valószínűleg visszaszerezte 2012-ben elveszített képviseletét a Landtagban, az öt évvel ezelőtti 2,5 százalék után éppen a bejutási küszöbön, 5 százalékon végzett.

A választási részvételi arány nem végleges adat szerint 65,5 százalékra emelkedett a 2012-ben regisztrált 59,6 százalékról.