Lengyelországban márciustól nagyobb nyugdíjat utalnak az érintetteknek - írta a Gazeta Wyborcza. A legalacsonyabb öregségi, illetve rokkantsági nyugdíj, a családi rokkantsági díj, a teljes munkaképtelenség esetén járó ellátás, illetve mezőgazdasági nyugdíj összege március 1-től a jelenlegi bruttó 882,56 zlotyról 1000-re (75 ezer forint) emelkedik.

Az állam által garantált 1000 zlotys minimumot a nők közül csak azok kaphatják meg, akik legalább 22 évet, a férfiaknál pedig azok, akik legalább 25 évet munkával töltöttek, azaz nyugdíjjárulékot fizettek. Kiegészítésként idetartoznak az egyetemi évek is, amikor nem fizettek ilyen járulékot.

Az 1000 zlotys ellátás körülbelül 800 ezer olyan embert érint, akik a társadalombiztosításhoz tartoznak, 285 ezret, akik szociális gondozásban részesülnek vagy rokkantnyugdíjasok, valamint 350 ezer mezőgazdasági dolgozót.

Növekedés mindenkinél

Elégedettek lehetnek a szociális nyugdíjasok is, akik járandósága bruttó 741,35-ről 840 zlotyra emelkedik. Ugyanez a helyzet a részeleges nyugdíjban részesülőkkel, akik munkaképtelenség miatt kapnak állami támogatást. Ők bruttó 676,75 helyett 750 zlotyhoz juthatnak.

A varsói kormány a nyugdíjasok többségét - kilencmillió embert - érintő szabályokon is változtat. Eszerint a minden évben márciusban esedékes nyugdíjemelés összege nem lehet alacsonyabb 10 zlotynál (750 forint). A növekedés részben a nyugdíjasok által előnyben részesített árukból álló árukosár áremelkedésétől, részben a reálbérek növekedéséből függ majd.