Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2013. szeptember 1., vasárnap 9:01   Napi.hu

Nagy összeomlásra készül Amerika

Példátlan vészhelyzeti szimulációra készülnek az Egyesült Államokban, hogy felmérjék, egy az ország elleni esetleges támadásra hogyan reagálnának a hatóságok.

A villamosenergia-hálózat az Egyesült Államok iparának Achilles-ínja. Ellenséges támadás esetén a félelmek szerint az észak-amerikai hálózat hatalmas területei eshetnének ki a szolgáltatásból, akár hetekre is. Ez pedig további zavart okozhat egyebek mellett az ivóvíz-, üzemanyag- és élelmiszer-ellátásban is, ahogyan a távközlési rendszert sem hagyná érintetlenül.

Az esetleges jövőbeni apokaliptikus pusztulás okai többfélék lehetnek. Az Akadémia egy 2012-es anyaga arra figyelmeztetett, hogy terroristatámadás esetén több hónapig tartó nehézségek léphetnek föl, emellett a Nap elektromágneses aktivitása, vagy egy esetleges nukleáris támadás is az áramellátás összeomlását eredményezhetné. A hatások akár a Sandy hurrikán, vagy a 2011. szeptember 11-i terrortámadás katasztrofális következményeihez is hasonlóak lehetnének. Ez az, amiért több ezernyi közműcégi alkalmazott, üzleti vezető, a Nemzeti Gárda vezetői, az FBI, antiterrorista szakértők, valamint egyesült államokbeli, kanadai és mexikói kormányzati tisztviselők készülődnek egy novemberben tartandó, példátlan kiterjedésű vészhelyzeti gyakorlatra, amelyben fizikai és kibertámadást szimulálnak majd a villamosenergia-hálózat nagyobb részeit is lekapcsolva.

Dominóhatás

A GridEx II néven meghirdetett gyakorlat egyik célja, hogy felmérje, hogyan reagálnának a kormányok egy eddig nem tapasztalt mértékű, a mindennapi élet ellátási láncait is megzavaró kiesésre az áramszolgáltatásban. A GridEx I-re két évvel ezelőtt 75 társaság, cég és ügynökség részvételével került sor, de az akkori gyakorlat messze elmaradt a mostanitól. A szimulációt a viszonylag gyakori, a hurrikánok okozta két-háromnapos lokális áramszüneteknél jóval nagyobb volumenűre tervezik. Korábban nem volt példa ekkora gyakorlatra, több mint 150 társaság és szervezet jelentkezett résztvevőnek, melyek képviselői szeptemberben tartják az erre a célra létrehozott koordinációs tanács első ülését - számolt be a New York Times.

Ha kudarcot vallunk a villamos energia ellátási problémák kezelésével, szánalmasan el fogunk bukni a teljes gyakorlatot tekintve is - fogalmaz Curt Hébert, az állami szabályozó hatóság korábbi elnöke. A villamos energia rendszer olyannyira szorosan integrált, hogy egy egyetlen ponton fellépő összeomlás akár az egész rendszert magával ránthat - mint ahogyan 2003-ban pillanatok alatt Detroittól New Yorkig terjedt a probléma.


Reuters

A korábbi gyakorlatok mindegyike azzal számolt, hogy viszonylag gyorsan helyreáll az áramszolgáltatás a támadást követően - a mostani merőben másnak ígérkezik. Egyebek mellett a helyzet bizonytalansága, az illetékesek várakozásainak alakulása is a modellezés részét képezi majd.

A résztvevők többsége munkahelyéről fog belépni az akcióba, amelyben a teljes észak-amerikai hálózatot felügyelő hatóság, a NERC folyamatosan újabb és újabb hibák fellépését fogja majd bejelenteni Washingtonból. Például, a hibaüzenet beszámolhat valamelyik alállomásra való betörésről, amelyben a szakemberek eleinte rézlopási kísérletre gyanakodnak, ám később kiderül, a behatoló valójában vírussal fertőzte meg a számítógépes rendszert, mondjuk egy pendrive segítségével.

Huzavona

A gyakorlat egyben része a kormány és a közműcégek között évek óta tartó huzavonának is, amely a villamos energia rendszer biztonságával, az ellátás biztosításával kapcsolatos problémákra is rávilágított. A rendszer részben magánbefektetők, részben önkormányzatok, részben helyi ügynökségek tulajdonában van; a hadászati célú fogyasztás 99 százalékát is piaci forrásból elégítik ki a Fehér Ház szerint. A döntően befektetői kézben lévő közműcégeket összefogó Edison Elektromos Intézet kötelékébe mintegy 5800 nagy erőmű és 720 ezer kilométeres távvezeték hálózat tartozik. Az évtizedek alatt azonban az irgalmatlan méretű infrastruktúrára a különféle alkalmazások megdöbbentő keveréke épült ki, amelyek monitorozni és kontrollálni hivatottak a rendszert. Vannak társaságok, amelyek még mindig saját, "antik" számítástechnikai rendszerüket üzemeltetik, amelyek valószínűleg védettek a támadásoktól - az iparág ezt a "sötétség biztonságának" nevezi.

Mások azonban - és ők vannak többen - Windows alapú szisztémákat alkalmaznak, amelyek számos más iparágban is népszerűek. Az internetes szakértők szerint azonban a házon belüli hálózatok sincsenek teljes biztonságban, ugyanis ezeknek is lehetnek fel nem derített és nem biztosított kapcsolódásai a nyilvános internettel. Ez pedig óhatatlanul sérülékenységet tételez föl, a fellépő diszfunkciók súlyossága pedig az enyhe üzemzavartól a csak nehezen cserélhető felszerelések meghibásodásáig szóródhat.

Az érintettek között egyelőre korántsem harmonikus a kapcsolat - a gyakorlat nyilván ezen is segíthet: az iparág azért kárhoztatja a kormányt, mert az fontos biztonsági információkat tarthat titokban. A kormány gyors tájékoztatást ígért a társaságok vezetősége felé, noha ennek kivitelezhetőségében számosan kételkednek. Közben a kongresszus olyan új törvénytervezetek megvitatására készül, amelyek új biztonsági standardokat vezetnének be a hálózat kibertámadása esetén.

Hozzászólok
ptiszai, 2013. szeptember 2., hétfő 10:44

@balagepi: "vagy a 2011. szeptember 11-i terrortámadás katasztrofális következményeihez is hasonlóak lehetnének. "

Hú..nagy baki.:))

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
balagepi, 2013. szeptember 1., vasárnap 23:18

Mi történt 2011. szeptember 11 -én? :-/

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
newyork12, 2013. szeptember 1., vasárnap 16:55

@RealMan: A feltorekvo orszagok egyre jobban "letorekvok", pedig sok antiamerikai azt remelte, hogy a BRIKS orszagok (Brazilia, Oroszorszag, India, Kina es Del-Afrika) majd "tonkre teszik" vagy "terdre kenyszeritik" Amerikat. Ezek kozzul mar csak Kina feltorekvo. Ha a deflacios hullam elindul, akkor Europa lesz a legjobban sz@arban mert egyre kevesbe versenykepes. Ami az inflaciot illeti az komoly veszely. Csodalkozom, hogy az nalunk meg aranylag normalis. Ha egyszer hirtelenul megerosodne nem csodalkoznek.

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
RealMan, 2013. szeptember 1., vasárnap 16:20

@newyork12:
Ehhez mit szólsz?

A feltörekvő piaci devizák összeomlása a világgazdaságot ismét recesszióba süllyeszti, és a versenyképességének romlása miatt devizájának leértékelésére kénytelen Kína deflációs hullámot indíthat a nyugati országokban.

Az átterjedő negatív hatások miatt a Fed galamblelkű jegybankárai exponenciálisan fogják megnövelni az eszközvásárlások mértékét, és mindenkivel próbálják elhitetni, hogy képesek megmenteni a világot. Valójában viszont, ahogy azt már Marc Faber is mondta, ezekkel a lépésekkel nem megmentik, hanem elpusztítják azt.

"A jelentős pénznyomtatás ugyanis a stratéga szerint végül hatalmas inflációs nyomást fog eredményezni, amit nem fognak már tudni féken tartani. A döntéshozók ugyanis nem tudják, hogy mekkora pénznyomtatást visel még el a rendszer úgy, hogy a folyamatok ne szaladjanak ki a kezükből."

Faber és Amerika

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
juliann, 2013. szeptember 1., vasárnap 14:48

@Fibi:
Csernobil-ban pontosan így történt !!!
A tüzzel játszott egy személy , utasításra ,ez lett belöle !!!

Obama kipróbálhatná minusz 20 foknál ,élesben ,Ö tudja !!!

Moderációt kérek Válasz erre Előzmény

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Mind a 7 hozzászólás itt...
hirdetés
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55


Napi blog

Rendezvényeink

Valutaváltó

Az oldalon megjelenített árfolyamok ajánlattételnek nem minősülnek, csak tájékoztató jellegűek.

Így sült el Matolcsy csodafegyvere

Az nhp második szakaszában 947 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a bankok és a cégek.

EU: még fél évig érvényben lesz az orosz ...

Az EU ma (szeptember 2-án) várhatóan újabb hat hónappal meghosszabbítja az orosz és ukrán személyek...

Télre összedőlhet Görögország

Nő az esélye annak, hogy nem hoz egyértelmű eredményt a szeptember 20-ai görög választás.

Ön se hallotta, mi van Tarsoly Csabával?

A Fővárosi Törvényszék másodfokon is helyben hagyta a Budai Központi Kerületi bíróság végzését, így két...

Óriásügylet a magyar bankszektorban

Az Erste veszi meg a Citibank lakossági üzletágát.
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .