Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Moszkva végrehajtotta első sikeres kísérletét műholdvadász rakétájával - jelentette be tegnap a Szputnyik hírügynökség. Az, hogy a bejelentésre csak egy hónappal az esemény után került sor, két sikertelen kísérlet után, nem von le semmit annak a ténynek az értékéből, hogy ezzel Oroszország lett a világ második országa, amely képes világűr-fegyvert bocsátani hadserege rendelkezésére - és az első Kína volt  az USA egyelőre ilyen fegyverrel nem rendelkezik.

Az USA, miután csillagháborús programja sikerrel játszotta a neki szánt szerepet, és romokba döntötte a vele versenyezni próbáló szovjet gazdaságot, teljesen felhagyott az űrfegyverek fejlesztésével.

A Nudol nevet viselő orosz műholdvadász rakéta sikeres kísérletét november 18-án hajtották végre, a kínai Dong Neng-3 típusú űrfegyvert októberben lőtték fel. Elemzők szerint az ilyen rakéták megbéníthatják az amerikai hírszerzési, navigációs és kommunikációs képességeket, amelyek létfontosságúak mind a hadműveletek, mind a polgári infrastruktúra számára. Ellenzéki politikusok szerint az amerikai kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a műholdak által biztosított képességeit ellenségei ne tudják semlegesíteni.

A Védelmi Hírszerző Hivatal, a DIA egy a kongresszus számára készített februári jelentésében azt írta: a kínai és az orosz katonai vezetők tisztában vannak azzal, milyen egyedülálló tájékozódási előnyöket nyújtanak az űrrendszerek, és olyan képességeket fejlesztenek ki, amelyek lehetetlenné teszik ezek kihasználását az Egyesült Államok számára konfliktus esetén.