Soros György magyar származású üzletember közel egymilliárd dollárt vesztett a tőzsdén azt követően, hogy Donald Trump ingatlanmágnás, a republikánusok jelöltje váratlanul megnyerte az amerikai elnökválasztást - írta az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal (WSJ). Trump november elején vált az USA megválasztott elnökévé.

Ezzel egyidejűleg Stanley Druckenmiller, Soros korábbi helyettese, aki segített a befektetőnek a brit font elleni 1992-es, hatalmas sikert hozó spekulációban, szépen kaszált a Trump győzelmét követő tőzsdei rallyn. A magyarázat egyszerű: homlok egyenest ellenkező spekulációt folytattak.

Mindenki kaszált

Soros óvatosan forgatta a pénzét a választás napja előtt, majd miután Trump győzött, arra játszott, hogy a részvények értéke lejtőre kerül. Druckenmillier viszont optimista reakcióra számított - mint kiderült, helyesen. A befektetők a cégek jövedelmének emelkedését várják a Trump programjában szereplő adócsökkentésektől és állami infrastruktúra-beruházásoktól, ezért heteken át vásárolták a papírjaikat.

Ennek ellenére - köszönhetően több lábon álló befektetési portfóliójának - a magyar származású üzletember ötszázalékos nyereséggel zárta a 2016-ös évet. Volt kollégája - aki egyébként 2000-ben szakított vele - ugyanakkor még jobb évet tudhat maga mögött. A WSJ becslése szerint 10 százalékos haszont tehetett zsebre. Soros a demokratákat, Druckenmiller a republikánusokat támogatta anyagilag az elnökválasztási kampányban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!