Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába alakulnak viszonylag kedvezően az indiai gazdaság mutatói, ha a monszunidőszak időjárása rosszabb lesz a vártnál, akkor a mezőgazdaság gyenge teljesítménye leronthatja a többi ágazatban elért sikereket is. A GDP növekedése kisebb, az infláció nagyobb lehet a vártnál - derül ki a CNBC elemzéséből. Az indiai meteorológiai intézet a héten jelentette be, hogy a monszun kellemetlen meglepetéseket tartogat.

A délnyugati országrész esős időszakában, amely júniustól szeptemberig tart a "normálisnál" kevesebb csapadék várható. Ha a jóslat teljesül, akkor 2014 után 2015 lesz a második olyan év, amelyben nem kapnak annyi vizet a földek, amennyit kellene. A háttérben az El Nino időjárási anomália áll, amely lényegében azt jelenti, hogy karácsony után a Csendes-óceán felett az átlagosnál jobban felmelegszik a levegő, amely a világ egyes részein óriási szárazságokat, míg máshoz hatalmas esőzéseket okoz.

Csapások egymás után

A monszunidőszak ráadásul Indiában idén különösen kritikus, ugyanis az agrártermelők még ki sem heverték két közelmúltbeli csapás hatásait. Az egyik a 2014-es év csapadékszegénysége, a második 2015 márciusának szokatlanul esős időjárása volt - fejtegeti Sonal Varma, a Nomura Indiával foglalkozó közgazdásza. Az időjósok szerint az idei monszun idején a sokéves átlagcsapadék 93 százaléka várható. A normális mennyiségnek az 50 éves átlag 96 és 104 százaléka közé eső arányt tartják. Ez a mennyiség 89 centiméternyi eső az egész időszakban.

Az El Nino egyébként eddig sem kímélte a világ lakóit: a föld felén okozott abnormális időjárást. Ausztráliát szárazságok sújtják, miközben Ázsia egyes részein és Dél-Amerikában heves esőzések okoznak gondokat. India olyan térség, amelyen az időjárási jelentés viszonylagos szárazságot okoz - mondja Radhika Rao, a DBS bank elemzője, aki világossá tette, hogy a piaci kereskedők nagyon figyelni fogják hogyan hatnak a mezőgazdaság esetleges gondjai a gazdasági makromutatókra.

Fajsúlyos mezőgazdaság

A fogyasztói árak növekedési tempója jelentősen, a tavaly márciusi évi 8,25 százalékról idén márciusra 5,17 százalékra csökkent. A GDP idei növekedését 7,8 százalékra teszik, de ebből sokat levonhat, ha bajok lesznek a terméssel. A Capital Economics tanácsadó cég adatai szerint a bruttó hazai termék ötödét a mezőgazdaság termeli meg Indiában, az ország jelentős rizs-, cukornád-, szója- és gyapottermelő. A farmerek erősen függenek a monszun csapadékától, mivel a földek felén nincs öntözés.

Bár a kockázatok - amelyek akár a világpiaci élelmiszerárak alakulására is hatással lehetnek - nagyok, de a szakértők úgy vélik, korai megkongatni a vészharangokat. Egyelőre csak találgatni lehet, hogy az időjárás mennyit visz el a termésből. Szakértők szerint július közepére derülhet ki, mit tartogat a természet idén az indiai farmereknek. Tavaly július végére nagyon rossz helyzet alakult ki, majd az ezt követően megindult esőzések szeptemberig enyhítették a károkat.