A fejlődő gazdaságok tavaly 2009 óta a leglassabb mértékben nőttek, s nagyon úgy tűnik, az idei év sem lesz jobb számukra - figyelmeztetett friss jelentésében a Világbank. A szervezet tegnap megjelent előrejelzése szerint ugyanakkor a globális gazdaság egészének a bővülése a 2015-ös 2,4 százalékról 2016-ban 2,9 százalékra nőhet - írja a Financial Times.

Azonban ez az ugrás nagyban függ majd attól, hogy a fejlett gazdaságok, mint az Egyesült Államok és az eurózóna növekedésének gyorsulásától, mivel a fejlődő országok - Kína, valamint Afrika és Latin-Amerika nyersanyag függő gazdaságai - kilátásai egyre törékenyebbnek tűnnek.

A fejlődő országok gazdaságai összesítve 4,3 százalékkal bővültek 2015-ben, ez a legalacsonyabb érték 2009 óta. A Világbank szerint ez az ütem idén 4,8 százalékosra csökkenhet, azonban az eddigi 2016-os fejleményeket figyelembe véve egyre nagyobbaknak tűnnek a kockázatok, s egyre nyilvánvalóbbá válnak a felszín alatt húzódó törésvonalak - mondta a lapnak Kaushik Basu, a bank vezető közgazdásza. Szerinte az amerikai jelzálogpiac, majd az eurózóna válsága okozta visszaesést követően a globális gazdaság jelenleg a harmadik gödörbe csúszik éppen, s ezt a nagy feltörekvő gazdaságok, mint Kína és Brazília lassulása okozza, s ráadásul ez még egy ideig eltarthat.

Még az ág is húzta az országcsoportot

Ha nem nézzük a pénzügyi válságot követő 2009-es év 3,7 százalékos adatát, akkor a tavalyi év volt a leggyengébb a feltörekvő gazdaságok számára 2001 óta. A 4,3 százalékos GDP növekedés 2 százalékponttal marad el a 2000 és 2008 között megszökött 6,3 százalékos átlagtól, amelyhez a Világbank előrejelzése szerint nem fog egyhamar visszatérni a feltörekvő világ. Szerintük ezek a gazdaságok 2017-ben és 2018-ban 5,3 százalékkal bővülhetnek.

A tavalyi kiábrándító növekedési adat okai persze nem jelentenek újdonságot, azért a Kínai gazdaság lassulása, valamint a brazil és orosz gazdaság recesszióba süllyedése egyaránt felelőssé tehető - írják a bank szakértői. A kínai kereslet csökkenése miatt a Világbank által figyelt 46 meghatározó nyersanyag közül 42 árfolyama a 80-as évek eleje óta nem tapasztalt alacsony szintre süllyedt. Ugyanakkor arra kevés jel utal, hogy a nem nyersanyagtermelő feltörekvő országok gazdasága profitálni tudott volna a nyersanyagárak eséséből - mondta Basu.

Terjed a borúlátás

A bank szerint a növekedési előrejelzésüket fenyegető legnagyobb kockázatok a kínai gazdaság vártnál nagyobb, illetve a többi feltörekvő gazdaság vártnál tovább elhúzódó lassulása lehetnek. Modelljük szerint a BRICS országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) gazdasági növekedésének egy százalékponttal való csökkenése a többi feltörekvő ország GDP bővülését 0,8, a globális gazdaságét 0,4 százalékponttal vetné vissza.

A Világbank közgazdászai hivatalosan ugyan ezt egyelőre egy alacsony valószínűségű forgatókönyvként tartják számon, azonban Financial Times szerint a bankon belül egyre többen gondolják úgy, hogy ennek esélye növekszik.

A kockázattal, hogy a feltörekvő gazdaságok lassulhatnak 2016-ban mindenki tisztában volt eddig is. Ami aggasztó, hogy ennek valószínűsége egyre inkább növekszik - mondta a lapnak Sri Mulyani Indrawati, a Világbank vezérigazgatója.