Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az iraki belháború súlyosbodásának veszélye tovább tolja felfelé az olaj világpiaci árát. A hét eleji New York-i elektronikus kereskedésen az észak-amerikai WTI jegyzése júliusi szállításra további 0,6 százalékkal növekedett a múlt héten begyűjtött 4,1 százalékos többlet után. Az árfolyam ezzel elérte a hordónként 107,54 dollárt. A londoni Brent augusztusi határidős jegyzése több mint nyolcvan centtel 113 dollár/hordó fölé emelkedett.

Az iraki helyzet mozgatja az árakat - fejtegeti Ric Spooner, a sydneyi CMC Markert pénzügyi szolgáltató cég vezető stratégája. A szakértők 110,50 dolláros WTI-t jósol a helyzet bizonytalansága miatt. A lázadók gyors előretörése megmutatta, milyen gyenge lábon áll az iraki állam.

A kormány eközben erőfeszítéseket tett az elvesztett északi területek visszaszerzésére, hivatalos jelentés szerint a hadsereg 279 lázadót lőtt le. Az USA egyelőre nem zárja be bagdadi nagykövetségét, de a stáb felkészült az evakuálásra. Növelik a biztonsági személyzetet.

Csillagászati benzinár

A helyzet kritikus világpiaci olajárak alakulása szempontjából, mert veszélyezteti a kínálat növekedését - mondta a Bloombergnek adott interjújában Victor Shum, az IHS Energy Insight szakértője. Ha a harcok átterjednek a délre az a szűken 2,6 millió hordós napi olajexport háromnegyedét veszélyeztetné. A felkelők ellenőrzésük alá vonták Baijit, a város 310 ezer hordó olaj feldolgozására képes olajfinomítóját.

A jelenlegi katonai helyzet nyomán 110 dollár/hordóra drágulhat a WTI - véli Andi Lipow a nevét viselő árupiaci cég elnöke, ami azt jelenti, hogy az USA-ban a meglehetősen magasnak számító 3,80 dollár/gallonra emelkedhet az olajár. Egy nagyobb kiesés az olajpiacon 125 dollárra hajthatja fel a WTI árát, ami a csillagászatinak számító négy dollár fölé lökheti a kutaknál a benzinárat.

Wall Street-i elemzők az év végére 116 dollár/hordós Brent-árat jósolnak. A legnagyobb kockázatot ők is abban látják, hogy elmarad az olajkínálat várt bővülése. Az International Energy Agency (IEA) szerint az OPEC exportbővülésének 60 százalékát adhatná Irak az évtized végéig. Az IEA 2014 végére az olajkereslet ugrásszerű növekedését várja, amit az OPEC-nek kellene ellensúlyozni kivitele bővítésével.