A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index végleges értéke októberben a szeptemberivel megegyező 55,3 pont lett. Elemzők az index előzetes értékével megegyező 55,9 pontot vártak októberre.

Az IHS Markit az októberi feldolgozóipari BMI mutatót már napokkal ezelőtt közzétette, az 54,6 pontra, január óta a legmagasabbra emelkedett a szeptemberi 53,1 pontról.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI októberben 55,2 pontra nőtt a szeptemberi 54,8 pontról. A kompozit index előzetes értéke a véglegesnél magasabb, 55,7 pont volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A kompozit BMI októberi értéke az idén január óta a gazdasági aktivitás második legnagyobb mértékű fellendülését tükrözi.

Az októberi BMI-adatok 3 százalékos éves gazdasági növekedéssel vannak összhangban - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy tekintettel a negyedik negyedévben várható "robusztus" növekedésre a Fed decemberi kamatemelése szinte biztosra vehető. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az inflációs nyomás gyengülése némi bizonytalansági tényezőt visz be a képbe - írja az MTI.

A kép forrása: Pixabay