A híres brazíliai Maracana stadiontól nem messze van az az egyetem, amely először kínált ösztöndíjakat az szegény családok gyerekeinek és a kisebbségekhez tartozóknak. Míg az előbbire, ahol augusztus elején az olimpia nyitóünnepsége lesz, 2010 óta 1,2 milliárd realt (103,5 milliárd forint, hét focistadion ára) költöttek, a Rio de Janeirói- Állami Egyetemen hegyekben áll a szemét.

A felsőoktatási intézmény 23 ezer hallgatója ugyanis március óta nem tud tanulni, mert tanáraik és az egyetemi kiszolgáló személyzet hónapokon át elmaradt bérük miatt sztrájkba léptek - derül ki a Reuters riói életképéből. Önkéntesek szemételtakarító és kertészbrigádokba tömörülve igyekeznek valahogy fenntartani a rendet.

Kiáltó ellentmondás

A Rio állam 2015-ra 1,1 milliárd realt szavazott meg az egyetemnek, de hivatalos adatok szerint ennek csak a harmadát fizették ki. Eközben a diákok és tanáraik azt látják, hogy a Maracana felújításának költségkeretét 62 százalékkal lépték túl, mert a részt vevő cégek a vártnál magasabb számlákat nyújtottak be. Ebből a pluszpénzből egy évig működhetne az egyetem.

Az intézményhez tartozó kórház, amely regionális transzplantációs és onkológiai központ, olyan rosszul áll anyagilag, hogy az orvosok kénytelenek korlátozni a betegek kezelését. Nincs pénz gumikesztyűkre, kemoterápiás gyógyszerekre és antibiotikumokra. A kórház egyes napokon a megszokott betegszámnak csak kevesebb mint a felét tudja ellátni.

Horribilis összeg

A tanárokon és az egészségügyi dolgozókon kívül az állam nyugdíjasai és rendőrei is késve vagy egyáltalán nem kapják meg a fizetésüket. Eközben az olimpiai projektekre 40 milliárd realt (3360 milliárd forint, a magyar GDP 10 százaléka) költenek el el.

Az embereket nem nyűgözik le a játékokhoz kapcsolódó beruházások, amelyeknek elvileg a játékok után is szolgálniuk kellene a helyieket. Az új buszjáratok és metróvonal a jómódú kerületeket szolgálják ki. Az elmúlt hetekben graffitik jelentek meg az új elővárosi vonal szerelvényein azzal a feladattal, hogy Luxusközlekedés - szemétben úszó kórházak.

Elvesztegetett lehetőség

Egy nemrégiben megjelent közvélemény-kutatás szerint a brazilok ellenzik az olimpia vendégül látását. A megkérdezettek 63 százaléka úgy véli, hogy a játékok többet visznek, mint amennyit hoznak. Elvesztettünk egy nagy lehetőséget arra, hogy jobbá tegyük a városunkat - véli Alessandro Molon baloldali politikus, aki októberben indulni akar a riói polgármesteri székért. A pénz elfogyott, miközben alig változott valami.