Világszerte átlagosan 2,5 százalékkal növekednek 2016-ben a reálbérek, ilyen magas értékre hosszú ideje nem volt példa. Ez magas emeléseknek és a rekordalacsony inflációnak egyaránt köszönhető - adta hírül a Hay Group menedzsment tanácsadó cég elemzése. Akárcsak idén, Magyarország jövőre sem marad el ettől, átlagosan 2,4 százalékkal emelkednek majd a reálbérek.

Európa jobban teljesít

Alig valamivel a globális átlag alatt teljesít Európa, ahol a 2,8 százalékos átlagos emeléshez 0,5 százalékos infláció társul. Ezen belül Nyugat-Európában 2 százalékos, míg Kelet-Európában 2,9 százalékos reálbéremelésre van kilátás jövőre, a magyarországi bérek vásárlóerejének növekedése e kettő között helyezkedik majd el.

Pozitív kilátásokkal számolhat a három nagy európai gazdaság, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország is. Ez utóbbiban például a globális átlag fölötti, 2,7 százalékos reálbér növekedés lesz 2016-ban. Különleges Görögország helyzete, ahol a gazdasági nehézségek ellenére 2 százalékos béremelés lesz jövőre, viszont ehhez 1,3 százalékos defláció társul, és így az ottani dolgozók kiugróan magas, 3,4 százalékos reálbér-növekedéssel számolhatnak.

Magyarországon bár a válság éveihez képest tényleg beindult a munkavállalók vásárlóerejének növekedése, de mivel ez szinte teljesen összhangban van a fejlett gazdaságok dinamikájával, ezért a "nyugathoz" történő felzárkózás még nem kezdődött el - állapították meg a Hay Group szakértői.

Ázsia és Amerika dübörög

A kínai gazdaság lassulása ellenére még mindig Ázsiában lesz tapasztalható az összes kontinens közül a legmagasabb, 4,2 százalékos reálbér-dinamika. Ez egyszerre köszönhető a képzett munkások iránti folyamatos igénynek és az egyre izmosodó középosztály növekvő fogyasztásának.

A pörgésben lévő amerikai munkaerőpiacon is beindult a bérek emelkedése: a rendkívül alacsony, 0,3 százalékos infláció 2,7 százalékos reálbér-növekedést tesz lehetővé. A vásárlóerő ilyen mértékű növekedése pedig várhatóan tovább élénki az amúgy is jelentős belső piacot és fogyasztást.

Most lesz rossz Venezuelában élni

A gazdasági zavarokkal tarkított Latin-Amerikában hiába lesz két számjegyű béremelés, ezt teljesen kioltja majd a még ennél is magasabb infláció. A legrosszabb helyzet Venezuelában várható, ahol a dolgozók bérük 53 százalékos értékvesztésével számolhatnak jövőre.

Kérjük, vegye figyelembe: a tanulmányt a ½ készítette, nem a ½Hay½ vagy ½Hays½ cégek, akik különálló és a vállalathoz nem kapcsolódó szervezetek.

Az adatok a Hay Group PayNet adatbázisából származnak, ami több, mint 110 ország 24 ezer szervezetének, 20 millió munkavállalójának adatait tartalmazza.