Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató együttműködésével készített felmérés kedden közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 51,1 pontra, négyhavi csúcsra emelkedett. Elemzők a júniusival megegyező értékre, 50,4 pontra számítottak - írja az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal.

A Caixin/Markit adatai ellentmondanak az egy nappal korábban ismertetett hivatalos kínai felmérésnek, amely a növekedési ütem lassulásáról tanúskodott. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index ugyanis 51,4 pontra süllyedt júliusban az előző havi 51,7 pontról.

A Caixin/Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri. (Óriási a baj Magyarországon - itt az új EU-s jelentés.)

Az újabb kedvező, a kínai gazdasági növekedés stabilizálódását jelző adatnak köszönhetően a kínai értéktőzsdéken tovább emelkedtek az árfolyamok. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 19 havi csúcsra nőtt, Hongkongban pedig 2015 júniusa óta nem látott szintre emelkedett az irányadó tőzsdeindex értéke.