Miközben az orosz propaganda kitart amellett, mekkora sikereket hoz gazdasági kapcsolatai irányának átfordítása Nyugatról Keletre, elsősorban Kína felé, az adatok kínosan ellentmondanak ennek.

Az ügyben illetékes kínai vám főhivatal közleménye szerint, amit a TASZSZ ismertetett, az év első kilenc hónapjában a tavalyitól 29,3 százalékkal maradt el a forgalom és 50 milliárd dollárt tett ki. A kínai export 25,2 milliárd dollárra rúgott, ami 36 százalékkal kevesebb a 2015-ös első három negyedévinél, az import 20,9 százalékkal 21,8 milliárdra esett.

Természetesen azonnal előkerültek azok a szakértők, akik képesek voltak megmagyarázni, miért nem kell ennek jelentőséget tulajdonítani. A kétoldalú kereskedelem értéke 2014-ben 95 milliárd dollár volt, ami által elérhetőnek tűnt idén a 200 milliárd dolláros érték - állítják.

Az energiahordozók árának zuhanása és a rubel árfolyamának 50 százalékos leértékelődése az év első felében 30 százalékkal csökkentette a forgalmat. Azonban ezzel is nőtt Kína részesedése az orosz külkereskedelemben, mert az az Európai Unióval 36 százalékot esett, és tulajdonképpen az egész képet eltorzítja az adatok dollárban vezetése.