Dollármilliók sorsa múlik azon, milyen egészségesek a brazíliai kávécserjék ágai, hogyan duzzadnak a virágzás előtt a rügyek és milyen állapotban vannak a növények gyökerei. Miután az év elejétől kezdve hónapokon át tartó szárazság súlyos kárt tett az ültetvényekben, az idei betakarítás gyorsan befejeződött. A termelők és a kereskedők most már a jövő évi termésre figyelnek, amely nagyban függ a virágzástól - írja a Financial Times (FT).

Az árutőzsdei befektetők, a hedge fundok menedzserei, a pörköléssel foglalkozó cégek és az elemzők az évnek ebben a szakaszában a kávétermesztés mezőgazdasági vonatkozásairól beszélnek egymással, nagy "szakértelemmel" - mondta az FT-nek Keith Flury befektetési szakértő. A szokatlan szárazság, megtanította az ágazat szereplőit arra, hogy jobban kell ismerniük, milyen hatást gyakorol a csapadék vagy annak hiánya az ültetvényekre.

Fránya szárazság

Brazília a világ legnagyobb kávétermelője 35 százalékos részesedéssel. Az ország farmerei nem ismerték a szárazság hatásait, mivel olyan természeti csapásra, amelyet idén januártól márciusig elszenvedtek, emberemlékezet óta nem volt példa. Ugyanakkor a klímaváltozás miatt átalakuló időjárást kihasználva egyre többen fognak kávébabtermelésbe, továbbá a kávéövezet határa egyre közelebb kerül az egyenlítőhöz. Így a szárazságok gyakoribbá válhatnak, ezért eljött az ideje, hogy a farmerek megtanulják az ismétlődő szárazságok átvészelésnek tudományát.

A jobb minőségű arabica kávé ára áprilisban fontonként 2,19 dollárral megjavította kétéves csúcsát. Ennek hátterében az állt, hogy siralmas előrejelzések érkeztek a brazil termésről. A jövő évi kilátások egyelőre meglehetősen homályosak. Az előzetes adatok szerint Brazíliában 2014-ben 48 millió zsák kávébab termett - egy zsákba 60 kilogramm termény fér -, szemben az 54-55 milliós 2013-as terméssel. A jövő évre azonban 40 millió és 53 millió zsák között szóródnak a becslések. A különbség fontonként 1,5-3 dollár eltérést jelenthet.

Spekulálnak

A jövő évi áremelkedésre elsősorban a kockázatkedvelő hedge fundok és más pénzügyi befektetők játszanak. Szerintük halvány lesz a 2015-ös kávébabtermés. Az ő véleményüket támasztják alá olyan szakértők, akik ismerik az ültetvényeket. Szerintük a szárazság tartósan visszavetette a kávécserjék növekedését, sok esetben a gyökereket is károsította, amit nem sokan vesznek figyelembe.

A kávépörkölők többsége egyelőre közönyösen szemléli a fejleményeket, ugyanis az kávé virágzása előtt nem lehet pontos becsléseket adni a jövő évi termésre. Ez általában az esős évszak szeptemberi vége után, októberben és novemberben esedékes. Idén az elmúlt 30 nap csapadékos időjárása miatt korábban indult a virágzás. A pörkölők jelenleg a tartalékokat használják fel, amelyek bőségesek.

Nézik az eget

A 2012-es és 2013-as szezon bőséges termésének köszönhetően március és június között 18 százalékkal, 21,8 millió zsákra nőttek a készletek - derült ki Nemzetközi Kávészövetség adataiból. Sokan úgy vélik, hogy ez akkor is kisegíti az ágazatot, ha a 2015-ös év termése gyenge lesz. A gondok ezt követően jelentkezhetnek.

A kínálat bővülését segítheti, hogy Kolumbia visszatér az arabica piacára. Ebben a latin-amerikai országban elmúlt időszakban teljesen fel kellett újítani az ültetvényeket, mert a korábbiakat megtizedelte egy növénybetegség.

Ez azonban még a jövő zenéje. Jelenleg mindenki az eget lesi Brazíliában, mert sok függ a következő hetek időjárásától. Az elmúlt napok szárazságot hoztak, de a meteorológusok esőt jósolnak. Ha ez bejön, akkor a tőzsdei befektetők kénytelenek lesznek likvidálni az áremelkedésre spekuláló határidős üzleteiket.