Éves összehasonlításban 5-6 százalékkal csökkent az oroszok reáljövedelme februárban, amire 15 éve nem volt példa a moszkvai gazdasági minisztérium szerint.

Nyugtalanítóan gyors az esés, ami a januárihoz képest 2,5 százalékos volt. Ez a jelenség a meghatározó abban, hogy februárban a kiskereskedelmi forgalom 6,1 százalékkal csökkent. - írta a varsói Rzeczpospolita beszámolt róla.

Az orosz háztartások jövedelmét rendszeresen ellenőrző Romir szociológusai szerint a legújabb adatok azt bizonyítják, hogy a nadrágszíj meghúzása kiterjedt az élelmiszerekre is. Az élelmiszerek, dohány és üdítők forgalma január-februárban csaknem 7 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakáénál.

Nyilvánvalóan szerepe volt ebben a munkanélküliség 0,3 százalékos növekedésének is - jelenleg a bejegyzett munkanélküliek aránya 5,8 százalék, de ennek eloszlása természetesen nem arányos. Különösen nehéznek ígérkezik a Lengyelországgal is határos kalinyingrádi enklávé helyzete, amelynek kormányzója attól tart, hogy jövőre a milliós térségben már 150 ezren lehetnek munka nélkül.