Sabine Lautenschlaeger, az ECB hat tagú igazgatóságának egyik német tagja hétfőn meglepő módon már nyilvánosan kritizálta a központi bank további monetáris lazítással kapcsolatos terveit - tudósít a Reuters. Azt, hogy az Európai Központi Bank központi testületeiben éles vita folyik a monetáris lazítás szükségességével és mértékével kapcsolatban régóta ismert volt a piaci szereplők körében, az viszont viszonylag ritkán fordul elő a hírügynökség szerint, hogy ezek a törésvonalak a nyilvánosságra is kerülnek.

Az ECB elnöke, Mario Draghi pénteken mutatta be, hogy szerintük az ECB kvantitatív lazítási lépései, amelyek keretében államkötvényeket vásároltak, hogyan segítették az eurózóna gazdaságát, s ígéretet tett arra, hogy növelik a program nagyságát, ha szükségét látják.

Hétfőn azonban Lautenschläger azt mondta, a laza monetáris politikának is megvannak a maga korlátai, s a pénznyomtatás elsődleges célja a túlságosan lecsökkenő infláció stabilizálása kell legyen. Nem látok semmilyen okot további monetáris politikai lépések megtételére, különösen nem az eszközvásárlási program kiterjesztésére - mondta mindezt tíz nappal azelőtt, hogy az ECB testületének következő ülésére sor kerülne.

Lehet, hogy időt tudunk vele vásárolni, azonban nem segítünk azokon a strukturális problémákon, amelyek miatt lanyha a gazdasági fellendülés. Inkább az eddig megtett számtalan masszív erőfeszítésnek kellene időt adjunk, hogy teljes hatásukat ki tudják fejteni - tette hozzá. Egy ilyen lépés előtt alaposan mérlegelni kell a hozzá kapcsolódó költségeket és kockázatokat.