Az elemzők számítottak a vágásra a kérdés csupán a lazítás mértéke volt, pontosabban az, hogy 50 vagy 25 bázisponttal csökkentenek az amerikai jegybankárok. A legutóbb négy évvel ezelőtt volt példa kamatcsökkentésre az Egyesült Államokban, a nyíltpiaci bizottság mai lépése nyomán a kamatszint 4,75 százalékra csökkent a korábbi 5,25 százalékról.

Megfigyelők szerint a némileg meglepetést okozó kamatcsökkentéssel a jegybank elejét kívánta venni annak, hogy esetleg recesszióba süllyedjen az amerikai gazdaság, amelynek a növekedését jelentősen lelassította a 16 éves mélypontra került lakóingatlan-piac, valamint a jelzálogpiac megrendülése. A jegybank a gazdaságnövekedést kívánja felgyorsítani a lépéssel, amelynek a következtében csökken a lakossági és a vállalati kölcsönfelvételek költsége. A kereskedelmi bankok várhatóan rövid időn belül csökkentik hitelrátáikat. Egyes elemzői vélemények szerint az amerikai gazdaság növekedése a folyó negyedévben 2-2,5 százalékra lassult az előző negyedévi 4 százalékról - írja az MTI-Eco.

A jegybank közleménye - az eddig legfontosabbnak tartott - infláció kapcsán megjegyezte, hogy a maginfláció terén szerény javulás tapasztalható, hozzátéve azonban, hogy bizonyos kockázatok azért még vannak. A Fed a fő hangsúlyt most a gazdaság állapotára helyezte. Közleményében leszögezte, hogy az első félévben mérsékelt volt a gazdaságnövekedés és a mostani mintegy megelőző lépést volt, hogy ne lassuljon tovább a gazdaságbővülés. 

A kamatdöntés bejelentésekor a New York-i értéktőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 63 pont, a technológiai papírokkal telítetett Nasdaq mutatója 8 pont nyereségen állt. Mintegy 45 perccel később, 21 órakor a DJIA nyeresége 248 pontra, a Nasdaq-é 51 pontra nőtt. A dollár jelentős gyengüléssel reagált a Fed lépésre, az euró zöldhasúhjoz mért árfolyama 1,3885 dollárról 1,3969 dollárra erősödött.