A Győzelem Napjának ünnepén mondott mai beszédében ugyan az államfő elismerte, hogy "vannak még hibák, elvtársak", de szerinte az állam sikeres és virágzik, s sikeresebben küzdött meg tavaly a válsággal, mint a Nyugat. Ez volt az a győzedelmes év, amikor az infláció 107,8 százalékos volt.

Kifejtette, hogy a bérek csak a termelékenység növekedésének arányában emelkedhetnek, ezért a vállalatok tulajdonosait és vezetőit tette felelőssé a termelékenység fokozásáért. Nem kis feladat ez, mivel célul tűzte ki, hogy az országban az átlagbér az öt éves terv keretében érje el az európai átlagot.

Kérdéses ennek realitása, amikor jelenleg az átlagbér Belaruszban nem éri el a havi 400 dollárt - emlékeztetett a minszki Telegraf -, és annak ellenére, hogy idén több mint 50 százalékkal emelték a nyugdíjakat, azok havi átlaga még így is csak havi 180 dollár. Az öregségi nyugdíj maximum 280 dollár lehet, a minimum az ország virágzását nem igazán tükröző havi 23 dollár - ami a hivatalos megélhetési küszöb negyede.

A skála másik végén a fiatal értelmiségiek sem állnak túl jól. Sjarhej Kilin, a belarusz tudományos akadémia tudományos főtitkára sajtóértekezletén elmondta, hogy egyre több fiatal kutató hagyja el az országot, ami tekintettel havi 250 dolláros fizetésükre, nem meglepő. A helyzeten úgy próbálnak segíteni, hogy Lukasenko elnöki rendelettel lehetővé tette a tudományos intézményeknek külső megrendelések elfogadását és azt, hogy az ebből befolyó pénzből tetszés szerint díjazzák alkalmazottaikat - tájékoztatott a BelaPAN hírügynökség.