Az acélipar lépéseket sürget a szubvencionált kínai export feltartóztatására. Azzal érvel, hogy jórészt az olcsó kínai áruk beözönlése miatt az utóbbi években rohamosan hanyatlik az európai acélipar, és csak 2008 óta az acéliparban dolgozók több mint 20 százaléka, 85 ezer ember vesztette el állását.

Az AEGIS európai iparszövetség attól tart, hogy több millió munkahely szűnik meg Európában, ha Kína megkapja a piacgazdaságú ország minősítést, mert ebben az esetben nehezebb lenne dömpingvámot kivetni a szubvencionált kínai árukra. "A kínai dömping munkahelyeket rombol szét, aláaknázza a szabad és tisztességes kereskedelmet. Európa nem engedheti meg magának, hogy 3,5 millió munkahelyet és évi 228 milliárd eurónyi GDP-t tegyen kockára".

Brüsszel azt ígéri, hogy akkor is megvédi az iparágat, ha Peking decemberben megkapja az új kereskedelmi besorolást, de iparági képviselők nem hiszik, hogy ez lehetséges. Az Eurofer acélipari szövetség szerint a kínai dömping miatt 330 ezer munkahely kerülhet veszélybe. Az iparági szervezetek hathatós támogatásra számíthatnak több kormánytól is. Sigmar Gabriel német alkancellár és gazdasági miniszter, továbbá olasz, brit, francia, lengyel, belga és luxemburgi kollégája cselekvésre szólítja fel az EU-t.

A február 5-én kelt, a dpa hírügynökség által hétfőn ismertetett levél aláírói hangsúlyozzák: az Európai Unió nem nézheti tétlenül, hogy üzemek zárnak be, mind több munkahely szűnik meg, és "fenyegető veszély az európai acélipar összeomlása".