Navracsics Tibor - írták a magyar néppárti EP-képviselők - "magabiztosan és a szakterület iránti személyes elkötelezettségéről tanúbizonyságot téve beszélt az ifjúsági, oktatási, kulturális és uniós polgársági területeket magába foglaló biztosi portfólióval kapcsolatos terveiről, elképzeléseiről".

A biztosjelölt elképzelései - tették hozzá - teljesen összhangban vannak az uniós értékekkel és az Európai Néppárt célkitűzéseivel.

Így látták a szocialisták

"Navracsics Tibor uniós biztosi meghallgatásán azt mondta, amit egy leendő európai biztostól elvárnak. Progresszív, az európai értékeket megőrző, sőt, azokat továbbfejlesztő programot adott" - írta közleményében Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő.

"Mélyen kiábrándító azonban, hogy Navracsics Tibor csak most képviseli ezeket az értékeket. Még miniszterelnök-helyettesként tagja és bűntársa volt annak a rezsimnek, amely felszámolta a kulturális sokszínűséget, megtiporta a sajtószabadságot, korlátozta az egyetemek függetlenségét. Bűntársa volt annak a rezsimnek, amely erőszakos központosításával elsorvasztotta az oktatást, megtagadta és kiátkozta az európai értékeket, megfélemlítette és ellehetetlenítette a civileket. Bűntársa volt annak a rezsimnek, amely túszul ejtette a független, és legyengítette a demokratikus intézményeket, az ifjúsági munkanélküliség felszámolása érdekében pedig alig tett érdemi lépést; most is vannak olyan uniós források, amelyekből egyedül Magyarország nem hívott le egyetlen eurocentet sem.

Az, amit Navracsics Tibor a putyinokratikus rezsim kiépítésében tett, megbocsáthatatlan bűn. Még akkor is, ha már láthatóan Orbán Viktor rendszere ellen akar szabadságharcot folytatni" - zárul a közlemény.