Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még az utolsó napokban is felhívást intéztek a szervezők (köztük a CÖF is) a lengyelekhez, hogy jöjjenek együtt ünnepelni - immár ötödször - a nemzeti ünnepet Magyarországra, ne sértődjenek meg Orbán Viktorra, aki támogatta Donald Tusk újjáválasztását az Európai Tanács elnökének, ám a kérések szerény sikert értek el. A korábbinál sokkal kevesebb lengyel zászlót mutattak a televíziós közvetítések a magyar miniszterelnök beszéde alatt.

A Gazeta Polska - ennek az újságnak a klubjai szervezték a nagy utazást - március 15-i cikkében arról számolt be, hogy pár száz "lengyel barát" érkezett Budapestre. (Az előző években több ezren is jöttek - a szerk.).

Nem minden portál

Nem minden nagy hírportál számolt be a magyar nemzeti ünnepről és Orbán beszédéről - inkább a holland választások álltak a figyelem központjában. A lengyel sajtó azon része, amely cikket szentelt a magyar ünnepnek, kiemelte, hogy a magyar kormányfő beszéde kezdetén megköszönte a lengyelek részvételét. Az onet.pl kiemelte Orbán beszédéből, hogy szerinte feltétlenül meg kell állítani Brüsszelt, a magyaroknak fontos csatát kell vívniuk, hogy megőrizzék függetlenségüket, nemzeti identitásukat és határaikat.

Volt és marad

A Magyarországon szolgáló Pawel Cebula atya, aki a magyar szervezőknek segített az ünnepségek alatt, örömmel nyugtázta, hogy "dacára a nehéz helyzetnek és a nagyon érzékeny atmoszférának" jöttek lengyelek Magyarországra. Egy esemény, amely ráadásul egyetlen személlyel kapcsolatos, nem törölheti el az ezeréves barátságot, különösen a jelenlegi veszélyeztetettség közepette - utalt a Tuskkal kapcsolatos afférra. Ha a lengyelek elfordulnának a magyaroktól, sőt Orbán Viktor miniszterelnöktől, annak csak az ellenségeink örülnének - jelentette ki.

Az államfő kancelláriájának vezetője, Marek Magierowski azt mondta a Rzeczpospolita című konzervatív lengyel lapnak, hogy az EU politikáját érintő kérdésekben Magyarország Lengyelország szövetségese volt és marad is.