Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel jobboldali média kiszámolta, hogy a németek hatezermilliárd zlotyval (több mint 13 évi magyar GDP) tartoznak a háborús horrorért Lengyelországnak - írta a gazeta.pl. Az országot vezető radikális jobboldali Jog és Igazságosság pártja (PiS) természetesen tudja, hogy a jóvátétel ügye már rég lezárt, ezért szakértők szerint a nyugati médiát és a hazai közvéleményt hackelik a követeléssel.

Sok évvel ezelőtt, amikor még a Demokratikus Baloldali Szövetség volt kormányon, az akkori lengyel elnök, Lech Kaczynski kiszámolta, hogy Varsó háborús vesztesége elérte a 45 milliárd dollárt. Egy idő után ez lekerült a napirendről, Lech Kaczynski számlája a fiókba került, és mindenki, még a PiS is megfeledkezett róla. Ikertestvére, a jelenleg az országot ténylegesen vezető Jaroslaw is hallgatott.

Jaroslaw Kaczynski még akkor sem vetette fel ezt a témát, amikor Angela Merkelt Lengyelország szempontjából legjobb német kancellárnak nevezte. A lengyel miniszterelnök, Beata Szydlo sem beszélt erről, amikor találkozott a német kormányfővel. A téma most került napirendre. Vajon miért?

Találgatások

Vélhetően részben azért, mert jó figyelemelterelőnek. A kormány új témát keres a menekültválság helyett, amely lassan lassan lerágott csont lesz a lengyeleknek. Emellett az sem kizárt, hogy az ellenzéket akarják rákényszeríteni, hogy védelmébe vegye a németeket, ami nem népszerű dolog Lengyelországban.

Végül a harmadik ok az új médiatörvény előkészítése lehet. A PiS ki akarja szorítani a lapok és az elektronikus média birtoklásából a külföldi tulajdonosokat. Ezek többsége német, ezért a jóvátétel ügyének felmelegítése kiváló lehetőség az ellenük irányuló hangulatkeltésre.

Az, hogy az ügy hátterében Jaroslaw Kaczynski van, nem újdonság a lengyel médiában. Többek között Arkadiusz Mularczyk képviselő is erről beszélt a Rydzyk atya nevével fémjelzett, szélsőséges Trwam televízióban. A politikus úgy véli, hogy a harc a pénzért éveket vehet igénybe.

A német kormány világossá tette, hogy lezártnak tekinti a jóvátétel ügyét.