Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szeptember azzal indult Nagy-Britanniában, hogy a londoni kormány körül mindenfelől csapkodtak a villámok - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Kezdődött azzal, hogy Michel Barnier az EU brexitügyi főtárgyalója frusztrációnak adott hangot a több sebből vérző válási tárgyalások miatt.

Azzal vádolta brit partnereit, hogy visszavonták ígéreteiket az Egyesült Királyság korábbi kötelezettségvállalásai nyomán fizetendő "lelépési díjjal" kapcsolatban. Aggasztónak nevezte London hozzáállását az ír-észak-ír határ ügyében - a britek mintha az EU-ra tolnák a határellenőrzés visszaállításának felelősségét, miközben az vélhetően kiélezné az ír társadalom megosztottságát.

Nem fogják elkezdeni

Barnier ismét elutasította azt a lehetőséget, hogy Nagy-Britannia kimazsolázza magának az EU-ból, ami hasznos neki. Nem lehet lólépésben egyesíteni a norvég modell és a kanadai szabadkereskedelmi megállapodás részteleit!

Eközben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének kétségei vannak David Davis brit brexitügyi miniszter következetességével és megbízhatóságával kapcsolatban. A sorban csatlakozott hozzájuk Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, aki szerint a rengeteg nyitott kérdés miatt nagyon nehéz lesz elkezdeni a válás utáni kereskedelemmel kapcsolatos tárgyalásokat októberben (ahogy a britek szeretnék).

Aláírásgyűjtés

A hazai pályán saját pártján belülről is sanyargatják Theresa May miniszterelnököt. Brexitpárti konzervatív képviselők aláírásgyűjtést indítottak azzal a követeléssel, hogy az Egyesült Királyság azon nyomban elhagyja az egységes európai piacot, ahogy kilép az EU-ból. Ha lesz átmeneti periódus, annak szerintük rögzíteni kell az egységes piac és a vámunió felmondásának idejét.

Az ellenzéki Munkáspárt megtorpedózta a kormánynak azt a szándékát, hogy a kilépéssel egyidejűleg egyetlen törvénycsomagban honosítsák az EU-joganyagát. Ehelyett külön-külön tárgyalnának a részletekről, ami nem fogja rövidíteni a folyamatot. Ráadásul a toryk egy része is egyetért ezzel - így nehéz lesz megakadályozni a hajszálvékony többséggel rendelkező kormány leszavazását.

Mondjanak már valamit!

Az üzleti világ képviselői a jövő heti tárgyalásra készülnek a kormánnyal. Egy kiszivárogtatott dokumentum szerint figyelmeztetni fogják az ország vezetőit, hogy a bevándorlás drasztikus visszafogása komoly munkaerőgondokat okozhat - nem csupán náluk, hanem az egészségügyi ellátásban is.

A pénzügyi szektor vállalatai világos választ várnak arra, hogy korábban kötött szerződéseik - köztük a pénzügyi tranzakciók lebonyolításával kapcsolatos megállapodások - érvényben maradnak-e a brexit után is. Egy nemzetközi pénzügyi szakmai szervezet szerencsésnek tartaná, ha London világossá tenné, milyen lesz az átmenet a szigetország EU-tagsága és függetlensége között.

Végül a sajtó talált valamit, ami rámutat, mi várható az ír-észak-ír határ visszaállítása esetén. Idézték a statisztikai adatokat azzal kapcsolatban, hány csempészési ügyet lepleztek le a hatóságok a norvég-EU, illetve a svájci-EU határon 2016-ban. Az előbbin majdnem 35 ezer esetet jegyeztek fel, az utóbbi 33,5 ezret.